Wat betekent de uitslag van de Italiaanse verkiezingen voor Europa?

Arthur Weststeijn bij Italiaanse Stemmen

Giorgia Meloni houdt een toespraak bij de Conservative Political Action Conference 2022. Foto: Vox España, via Wikimedia Commons (public domain)
Giorgia Meloni, leider van de radicaal-rechtse politieke partij Fratelli d’Italia en waarschijnlijk de nieuwe premier van Italië

Bij de Italiaanse verkiezingen van afgelopen weekend werd de radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni veruit de grootste. Italiaans historicus Arthur Weststeijn legt bij radioprogramma Italiaanse Stemmen uit hoe dit komt en welke gevolgen deze uitkomst heeft voor Europa.

Wolvin

Volgens Weststeijn is het geen verrassing dat een rechtse partij de verkiezingen heeft gewonnen. "Rechts wint eigenlijk al dertig jaar lang in Italië", zegt hij. "Maar wat wel verrassend is, is dat Meloni de andere, grote partijen op rechts heeft ingehaald.”

Haar overwinning zou kunnen liggen aan haar felle karakter, denkt Weststeijn. "Ze is opportunistisch en sluw en tot op zekere hoogte een wolvin. Als je haar hoort, merk je dat ze het achterste van haar tong laat zien."

Dit beeld van Meloni past in het plaatje van de succesvolle Italiaanse politici die Meloni voorgingen, zoals de inmiddels befaamde president Berlusconi. "Elke vijf of tien jaar heb je wel weer een nieuwe rattenvanger die een vrolijk deuntje fluit en waar Italianen achteraan lopen. Maar het probleem is dat die beloften eigenlijk nooit worden waargemaakt", zegt Weststeijn. Volgens hem zal het onder Meloni niet anders zijn.

Europa

In Europa is bezorgd gereageerd op de overwinning van Fratelli d'Italia. Maar Weststeijn denkt niet dat een nieuwe regering zal uitvallen tegen de EU. Italië werd hard geraakt door de coronacrisis en kampt nog steeds met de littekens van de pandemie. 

"Het is voor Meloni nu vooral belangrijk dat ze zich goed verhoudt tot de Europese Unie", legt Weststeijn uit. "Ze heeft veel te winnen bij goede verhoudingen met Brussel, Parijs en Berlijn, vanwege de miljarden die komen binnenstromen voor het coronaherstelfonds." 

Het is dan ook niet toevallig dat Meloni haar felle kritiek tot nu toe vooral richtte op de Italiaanse binnenlandse politiek. "Ze heeft zich nu met name naar buiten toe heel gematigd opstelt: ze snapt heel goed dat het in het belang van haar achterban is om dat geld binnen te krijgen en te verdelen onder de bevolking", zegt Weststeijn. "Ik denk dat haar beleid geen grote breuk zal betekenen met het beleid van Draghi."