Toename van religieus nationalisme in India

© iStockphoto.com/Sumit Saraswat
© iStockphoto.com/Sumit Saraswat

Bijna wekelijks bedreigen hindoenationalisten in India christenen. Want elke Indiër hoort hindoe te zijn, zo menen zij. De overheid doet te weinig om minderheden en christenen te beschermen. Dr. Lucien van Liere (Religiewetenschap) verklaarde deze ontwikkeling op 4 januari in het Reformatorisch Dagblad

Dr. Lucien van Liere
Dr. Lucien van Liere

"Een overheid heeft baat bij deze vorm van religieus nationalisme. Een staat moet eenheid creëren. Dat is echter lastig omdat een land altijd bestaat uit een meerderheid en minderheden", zegt Van Liere. "Religie leent zich goed om een gedeelde identiteit te vormen. Ultranationalisten schilderen religieuze minderheden die buiten de gedeelde identiteit vallen af als vreemdelingen en vijanden van de staat."

Religieus nationalisme

Van Lier ziet een zekere toename van religieus nationalisme. "Religie speelt een steeds sterkere rol in politieke spelletjes. De politiek lijkt zich goed bewust te zijn van radicale en godsdienstige groepen die makkelijk te mobiliseren zijn. In Indonesië ontstaan er daardoor rare samenwerkingsverbanden tussen politieke leiders en radicale islamitische geestelijken."