Tine De Moor in Trouw over duurzame burgercollectieven

© iStockphoto.com

Op 20 mei verscheen een artikel in Trouw waarin het belang van burgerinitatieven op het gebied van duurzaamheid centraal staat. Prof. dr. Tine De Moor (Economische en Sociale Geschiedenis), die onderzoek doet naar duurzame burgercollectieven, ziet er de laatste jaren steeds meer verschijnen.  

Prof. dr. Tine De Moor. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Tine de Moor

Een klimaatrevolutie hoeft niet per se van bovenaf te komen. Veel burgers komen met initatieven om hun leven en dat van hun omgeving duurzamer te maken. Zo worden hele wijken energieneutraal door het plaatsen van zonnepanelen en windmolens. Doordat burgers hun krachten bundelen, kunnen die initatieven uitgroeien tot professionele projecten, vertelt De Moor. Door die professionalisering hebben dergelijke projecten vaak veel meer effect dan men in eerste instantie zou verwachten.

solidariteit

Initatieven komen vaak tot stand doordat burgers niet willen wachten op actie van de overheid. Ze zien mogelijkheden zelf iets teweeg te brengen. Die projecten werken daardoor ook solidariteit in de hand: "lokale initiatieven leiden vaak tot een herontdekking van solidariteit. Mensen kijken verder dan de eigen voordeur, ze zien een gezamenlijk belang", aldus De Moor. 

Meer informatie
Lees het artikel hier