Terrorisme is een vorm van communicatie

Bloemenzee na de terreuraanslag in Nice 14 juli 2016. © iStockphoto.com/Thomas Faull
Bloemenzee na de terreuraanslag in Nice 14 juli 2016. © iStockphoto.com/Thomas Faull

Frankrijk werd de afgelopen weken meerdere keren opgeschrikt door aanvallen op verschillende plekken. Waarom is er zoveel onrust in het land? Prof. dr. Beatrice de Graaf en dr. Luuk Slooter (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) praatten erover in verschillende media.

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: David van Dam
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Het oog van een storm

"Frankrijk bevindt zich in het oog van een storm," zegt De Graaf op NOS.nl. "Alles komt bij elkaar, de moord op Paty, de golf van woede in de islamitische wereld jegens Macron, Erdogan die zich opwerpt als vertegenwoordiger van de soennitische islam en een soort culturele oorlogsverklaring heeft uitgevaardigd tegen Frankrijk. En dan ook nog de oproep van het aan al-Qaida gelieerde Thabat." Leiders in het Midden-Oosten gebruiken deze onrust om met hun reacties de bevolking af te leiden van economische problemen.

Dr. Luuk Slooter
Dr. Luuk Slooter

Communicatie

Veel van de huidige dreigingen en incidenten zijn directe reacties op de oproep van Al Qaeda tot aanslagen in Frankrijk, vertelt De Graaf op NU.nl. Op deze manier verandert de dreiging van terroristische organisaties in een "ideologische en religieuze oorlog tegen het westen".

Volgens Slooter zijn de incidenten verbonden aan een politiek conflict. Ook al is er nog weinig informatie over de gebeurtenissen en lijken ze relatief klein, de impact ervan is groot. "Als je het over terrorisme hebt, dan is geweld niet een doel op zich, maar een vorm van communicatie. Het raakt niet alleen de mensen die direct fysiek worden getroffen door het geweld, maar het ontwricht de hele samenleving."