5 juli 2019

Steeds minder ruimte voor vrome en behoudende gelovigen

© iStockphoto.com/ollo
© iStockphoto.com/ollo

Dr. Joas Wagemakers (Religiewetenschap) schreef op 2 juli in het Reformatorisch Dagblad over de juridische strijd tussen de imam Youssef Arkhouch en burgemeester Marcouch van Arnhem. De imam eist een schadevergoeding en een uitspraak over vrijheid van godsdienst, nadat de burgemeester hem in verband bracht met gewelddadig salafisme.

Dr. Joas Wagemaker
Dr. Joas Wagemakers

"Het lijkt erop dat er op maatschappelijk gebied steeds minder ruimte is voor vrome en behoudende gelovigen in het algemeen, en salafisten in het bijzonder”, stelt Wagemakers.

Wat is salafisme?

"Het salafisme is een stroming van soennitische moslims die beweren dat ze de eerste drie generaties moslims zo nauwgezet mogelijk navolgen, en dat in zoveel mogelijk sferen van het leven”, legt Wagemakers uit.

Antidemocratisch

"Salafisten worden in verband gebracht met zaken die mensen als heel negatief zien. Zoals het gebruik van geweld, terwijl het overgrote deel van de salafisten helemaal geen geweld gebruikt”, meent Wagemakers. "De klacht dat alle salafisten antidemocratisch zijn, valt in de praktijk mee. Je ziet dat er veel salafisten zijn die wel gaan stemmen.”