10 januari 2020

Spider-Man duikt steeds vaker op bij protesten en demonstraties

© iStockphoto.com/Alexandre Tziripouloff
© iStockphoto.com/Alexandre Tziripouloff

Spider-Man duikt steeds vaker op tijdens protesten. Wat beweegt mensen om een Spider-Manpak aan te trekken tijdens demonstraties? Dr. Dan Hassler-Forest (Media en Performance Studies) geeft uitleg in De Volkskrant

Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dan Hassler-Forest. Foto: Ed van Rijswijk

"Je kan het eigenlijk niet los zien van de symboliek van de superheld", zegt Hassler-Forest. "In de afgelopen decennia heb ik meer fictieve figuren zien opduiken bij demonstraties. Je ziet duidelijk een link tussen de politieke boodschap van het personage en het statement dat mensen proberen te maken."

Normale jongen 

"Wat Spider-Man als superheld bijzonderder maakt, is dat hij, zijn krachten daargelaten, eigenlijk heel gewoon is. Spider-Mans alter ego Peter Parker is zelf een normale jongen die worstelt met het leven. Parker heeft het moeilijk op school, hij moet allerlei bijbaantjes hebben om rond te komen, het is moeilijk om een vriendinnetje te krijgen. Zijn ouders zijn overleden, en hij woont bij zijn oom Ben en tante May - kwetsbare, oudere mensen die hij wil beschermen. Daarom kan iedereen zich tot hem verhouden."