Rechtstreekse hulp voor ingestort Libanon

Beiroet in puin na mega-explosie. Bron: Wikimedia/mehdi shojaeian
Beiroet in puin na mega-explosie. Bron: Wikimedia/mehdi shojaeian

De tragische explosie die vorige week de haven van Beiroet en vele levens verwoestte was de zoveelste tegenslag voor Libanon, kort daarna gevolgd door het aftreden van premier Hassan Diab. Dr. Ozan Ozavci (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) schreef een opiniestuk in Het Parool over de huidige situatie.

Dr. Ozan Ozavci

Niet alleen corruptie

"De politieke, economische en humanitaire tragedies van het land zijn verklaard door alles terug te brengen tot één woord: corruptie," schrijft Ozavci. Volgens hem is de situatie een stuk complexer. "Om Libanon te begrijpen, moeten we rekening houden met de samengestelde polarisatie in het land en met de corrupte aard van het neoliberalisme in de postkoloniale tijd," legt hij uit. Zo staat het land in dienst van de belangen van de politieke elites en wordt vanuit het buitenland vaak alleen geholpen vanuit eigenbelang.

De toekomst

Toch is er hoop op verandering: Libanese demonstranten vechten voor de beperking van de macht van de politieke elites. Na de gebeurtenissen van de afgelopen weken is er vooral lokale hulp nodig, benadrukt Ozavci: "de geschiedenis suggereert dat elke andere externe politieke interventie of het opleggen van voorwaarden de toch al grimmige situatie voor de bevolking alleen maar zou kunnen verergeren.".