28 juni 2019

Recensie van 'De klassieke wereld in 52 ontdekkingen' in de NRC

Op 28 juni verscheen op NRC.nl een recensie van het boek De klassieke wereld in 52 ontdekkingen van prof. dr. Leonard Rutgers (Antieke Cultuur). 

In dit rijk geïllustreerde boek neemt Rutgers de lezer mee op een fascinerende ontdekkingsreis langs een groot aantal bekende en minder bekende etappes in de geschiedenis van de antieke wereld. Aan de hand van archeologische vondsten vertelt hij helder en meeslepend over deze nog altijd relevante tijd, waarin originele denkers en doeners telkens opnieuw voor verrassende ontwikkelingen zorgden.

Recensie 

De NRC is uitermate positief over het boek van Rutgers. Zo krijgt het boek vijf (van de vijf) sterren toebedeeld. vooral het verhaal over Italiaanse kunstenares Artemisia Gentileschi (1593-1653) viel in de smaak:

Gentileschi werd verkracht door haar schilderleraar, er kwam een spraakmakend proces dat nergens op uitliep. Reden voor #MeToo-wraak. Die kwam in Artemisia’s weergaloze doek, waarop Judith (met het gezicht van Artemisia) Holofernes het hoofd afhakt met zijn eigen zwaard. Dat Rutgers meteen nog even korte metten maakt met de schilder Caravaggio (die hetzelfde onderwerp schilderde, maar dan stijf en zielloos) doet mij veel genoegen.
Atte Jongstra
Recensent NRC

Homerusprijs

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen heeft vrijwel meteen na verschijning de Homerusprijs 2019 toegekend gekregen. Dit is een onderscheiding voor auteurs die een zichtbare brug slaan tussen de Klassieke Oudheid en nu.