Poëzie is springlevend

Kila van der Starre met straatpoëzie. Foto: Myrthe van Veen
Kila van der Starre met straatpoëzie. Foto: Myrthe van Veen

Het algemene beeld van poëzie lijkt te zijn dat steeds minder mensen gedichten lezen. Maar volgens dr. Kila van der Starre (Talen, Literatuur en Communicatie), die vorige maand promoveerde op haar onderzoek naar poëzie buiten het boek, klopt dat helemaal niet. Zij vertelde over haar onderzoek bij radioprogramma Focus.

Poëzie anno nu

Is poëzie dood anno 2021? "Die conclusie kan je eigenlijk alleen trekken als je naar poëziebundels kijkt," zegt Van der Starre. Ze legt uit dat poëzie in allerlei vormen voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. "De nummer één poëzie-ervaring onder Nederlands-volwassenen is bij bijzondere gelegenheden in de persoonlijke sfeer." Denk daarbij aan bruiloften, uitvaarten en geboortekaartjes.

Poëziewetenschap

Maar wat is 'echte' poëzie nu precies? Volgens Van der Starre heerst binnen de poëziewetenschap de opvatting dat wetenschappers alleen onderzoek doen naar poëzie die ze zelf goed vinden. Onder 'goede' poëzie verstaan mensen vaak complexe en dubbelzinnige poëzie. Poëzie die dat niet doet heet al snel 'toegankelijk' of 'simpel'. "Dat is wat de meeste mensen graag willen lezen of horen, maar waar in de literatuurwetenschap heel weinig academisch onderzoek naar is gedaan," zegt Van der Starre.