Opiniepeilingen domineren de Duitse verkiezingen

Duitse verkiezingbadges 2021 © iStockphoto.com/Torsten Asmus
© iStockphoto.com/Torsten Asmus

De eindsprint van de Duitse verkiezingscampagne is in volle gang en spannender dan hij in jaren is geweest, mede dankzij de opiniepeilers die dagelijks cijfers melden over het stemgedrag van de Duitse bevolking. Maar is dat wel verstandig? Universitair hoofddocent bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Jacco Pekelder is als Duitsland-deskundige onderdeel van het Duitsland-panel van de Volkskrant. Hij geeft antwoord op de vraag hoe betrouwbaar of zelfs wenselijk deze prognosen zijn.

Prof. dr. Jacco Pekelder. Foto: Renate Beense
Prof. dr. Jacco Pekelder. Foto: Renate Beense

Ontwikkelingen in de peilingen

“Voor Duitse begrippen gebeurt er de laatste maanden in de peilingen enorm veel,” vertelt Pekelder. Baerbock, de nieuwe aanvoerder van de Groenen, steeg eerst zeer sterk in de peilingen, maar daalde weer door gerommel met haar CV. CDU/CSU-leider Laschet bekladde zijn eigen imago door programmatische vaagheid en onserieus gedrag. Hierdoor schoot SPD-kandidaat Scholtz beide kandidaten voorbij in de peilingen. Maar, waarschuwt Pekelder, dit zegt nog niks over de eindresultaten.

Bangmakerij

“Uiteindelijk kan echter zelfs Laschet weer gaan profiteren van Scholz’ succes in de peilingen. Dat is de grote paradox van deze verkiezingsrace,” stelt Pekelder. “Nu de SPD vooropgaat, doemt het spookbeeld van een geheel linkse coalitie van SPD, Groenen en Die Linke.” Het CDU herinnert de centrumrechtse en rechtse kiezers daarom constant aan dit ‘gevaar’. “Dat die bangmakerij zomaar succesvol kan zijn, weten we uit eerdere Duitse verkiezingscampagnes.” Het is nu de vraag of CDU/CSU opnieuw van een links-rechtstegenstelling gaat profiteren, of dat de vraag wat er na Merkel komt de Duitsers het meest zal bezighouden.