Nederlandse games samengebracht in canon

© iStockphoto.com

Beeld en Geluid stelde recentelijk het Nederlands Games Canon samen, dat de vroege jaren tachtig tot nu beslaat. Dr. Jasper van Vught (Media- en Cultuurwetenschappen), die meewerkte aan de opstelling van het canon, was te gast bij radioprogramma Focus om te vertellen over het canon en zijn onderzoek naar games.

Dr. Jasper van Vught
Dr. Jasper van Vught

Oude en nieuwe games

"Het initiatief tot het komen van die gamescanon kwam voort uit de wens van Beeld en Geluid om oude Nederlandse spellen te preserveren en te archiveren," legt Van Vught uit. Er zijn allerlei redenen waarom oude spellen steeds moeilijker te krijgen en te spelen zijn: zo zijn ze onderhevig aan bitrot en hebben ze oude hardware nodig om oude software op te kunnen draaien.

Geweld in games

Games zijn vaak tegenwoordig in het nieuws vanwege zorgen om geweld in bijvoorbeeld schietspellen. Van Vught deed onderzoek naar waar we het precies over hebben als we 'geweld in games' bespreken. Daarin spellen allerlei vragen een rol: is het geweld een stap om dichterbij het einddoel te komen? Motiveert het geweld het hoofdpersonage? En vanuit welk perspectief ziet de speler het geweld? Uit zijn onderzoek blijkt dat er allerlei verschillende vormen van geweld in games zijn: dat is dus ook belangrijk om mee te nemen in de publieke debatten over dit onderwerp.