Milieubeleid verdient historisch onderzoek

Boerenprotest in Den Haag, 2019. Bron: Flickr/Kees Torn
Boerenprotest in Den Haag, 2019. Bron: Flickr/Kees Torn

De klimaatcrisis staat steeds hoger op de politieke agenda. In een blog voor Historici.nl legt prof. dr. Liesbeth van de Grift (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) uit waarom historici nodig zijn om de klimaatcrisis en de debatten eromheen te onderzoeken.

Prof. dr. Liesbeth van der Grift. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Liesbeth van de Grift

Stikstofcrisis

Van de Grift neemt de stikstofcrisis in 2019 als voorbeeld. Die kon ontstaan door een politieke cultuur waarin belangrijke keuzes worden uitgesteld. "Zo’n cultuur ontstaat niet van de ene op de andere dag, maar ontwikkelt zich gedurende een langere periode," schrijft Van de Grift. "Om dat proces te onderzoeken zijn historici nodig. Zij kunnen helpen begrijpen waarom de transitie naar een duurzamere samenleving zo moeizaam verloopt."

Padafhankelijkheid

"Een tweede aspect dat historici bij uitstek kunnen onderzoeken, zijn de effecten van padafhankelijkheid," zegt Van de Grift. Landbouwbeleid is lange tijd bepaald door partijen die voorstanders van de landbouw waren. Nieuwe partijen konden zich daar maar moeilijk tussen wringen, waardoor het ook moeilijk was om een nieuw frame te introduceren dat landbouw als milieuprobleem zag. "De heftige reacties van boeren in 2019-2020 kunnen als reactie gezien worden op het feit dat dit met de uitspraak van de Raad van State nu wel gebeurt."

Meer informatie
Lees hier de blog terug