"Macron staat een zware taak te wachten, want Frankrijk is verdeelder dan ooit"

Marloes Beers over de Franse presidentsverkiezingen

Een franse vlag met de tekst Election presidentielle 2022 © iStockphoto.com/Media Raw Stock
© iStockphoto.com/Media Raw Stock

Het was verkiezingstijd in Frankrijk. Op 10 april kwamen Emmanuel Macron en Marine Le Pen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen als de winnaars uit de bus, en afgelopen zondag 24 april kon Macron de definitieve overwinning in zijn zak steken. Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Marloes Beers was bij verschillende media te gast om de verkiezingen te bespreken.

Verschuivingen

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kreeg de zittende president Macron 28 procent van de stemmen. Hij werd gevolgd door de rechts-radicale kandidaat Marine Le Pen met 23 procent. In de prognoses leek het er al op dat de twee kandidaten dicht bij elkaar zouden liggen en door zouden gaan naar de laatste ronde. Verrassend was de steun voor de derde kandidaat Jean-Luc Mélenchon, die de twee volgde met 22 procent van de stemmen.

Dr. Marloes Beers
Dr. Marloes Beers

Beers legde bij NPO Radio 1 (10 april) uit dat Mélenchon de eerste ronde eigenlijk heeft gewonnen. "Hij zit aan de linker kant, links-radicaal, en gek genoeg staat hij dichter bij Marine Le Pen dan bij Macron." Ze verwachtte dat een grote aantal kiezers dat op Mélenchon heeft gestemd, weleens verleid had kunnen worden om voor Le Pen te stemmen, als een soort afkeuring van Macron. Mélenchon zelf sprak zich uit tegen Le Pen, maar sprak tegelijkertijd ook geen steun uit voor Macron.

Overwinning van Macron

Op vrijdag 28 april won Macron de presidentsverkiezingen met 17,08 procent meer stemmen dan Le Pen. 58,54 procent van de stemmers schaarde zich achter Macron, terwijl Le Pen het moest doen met 41,46 procent. "Echt een stevig mandaat", aldus Beers bij NOS (24 april). "Maar tegelijkertijd is de basis vrij zwak, want hij heeft vooral veel anti-Le Pen-stemmen gekregen. Fransen stemmen niet per se vóór iemand, maar vooral tégen de slechtste kandidaat."

Beers verwacht dat een deel van de stemmen op Macron van Mélenchon-aanhangers kwam. "De grote spanning was of zij kwamen opdagen en op Macron zouden stemmen", zegt ze. "Direct na de eerste ronde paste Macron een aantal plannen aan, op het gebied van pensioenen en klimaat, om die linkse kiezers voor zich te winnen." Er staat Macron nu een zware taak te wachten, laat Beers weten in De Dag (25 april), want met deze verkiezingen is Frankrijk verdeelder dan ooit.

NOS Radio 1 Journaal (28 maart) (vanaf 01:47)
'De verkiezingen in Frankrijk', De Hofvijver, het Montesquieu Instituut (9 april)
'Prognose: Macron haalt meer stemmen dan Le Pen in eerste ronde presidentsverkiezingen', NOS De Franse presidentsverkiezingen, NPO Radio 1 Extra (10 april)
NOS Met het oog op morgen (20 april) (vanaf 01:10 en 21:39)
'Herkozen Macron wacht komende jaren een grote opdracht: verzoening van Frankrijk', NOS (24 april)
'De uitdagingen van Emmanuel Macron', NOS De Dag (25 april)