Julius Caesar, de ‘totaal-Romein’

Diederik Burgersdijk bij Iconen van de Geschiedenis

Een bronzen standbeeld van Julius Caesar
Foto: Georges Jansoone via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Julius Caesar was een invloedrijke Romeinse staatsman die veel teweeg heeft gebracht in de Romeinse samenleving. In de podcastserie Iconen van de Geschiedenis vertelt docent Antieke geschiedenis Diederik Burgersdijk meer over het leven, de carrière en de invloed van deze bekende figuur.

Carrière

“Caesar had een vrij reguliere carrière, tot een bepaald moment”, zegt Burgersdijk. Hij werd legerleider van een bepaalde divisie en kon daarna consul worden, de leider van de senaat. Vervolgens kwam het ‘bepaalde moment’: de mogelijkheid om gouverneur te worden in Gallië, het huidige Frankrijk. Hij greep zijn kans en wist in die positie heel Gallië tot aan de Rijn te veroveren, vertelt hij.

“Wat aan Caesar bijzonder is, is dat hij daar acht jaar heeft gezeten,” legt Burgersdijk uit. Het was namelijk niet gewoonlijk om zo lang in een gebied te blijven als bestuurder. In die acht jaar wist hij een grote machtspositie en een legermacht op te bouwen die hij gebruikte om de macht te grijpen bij zijn terugkeer naar Rome. 

Regeerperiode

Na zijn succesvolle machtsgreep voerde Caesar een populaire politiek, vertelt Burgersdijk. Zo liet hij allerlei bouwwerken verrijzen en deelde hij graan uit aan de minderbedeelden. Ook breidde hij de senaat en de aristocratie uit, waardoor met name meer mensen uit de middenklasse invloed kregen in het rijksbestuur.

“Hij schopte zeker tegen het zere been van de oude conservatieven, maar voornamelijk ter verbreiding van zijn eigen macht”, zegt Burgersdijk. Het naar zich toe trekken van macht leidde uiteindelijk tot zijn dood, toen zijn tegenstanders een complot hadden gesloten en hem drieëntwintig keer neerstaken.

‘Totaal-Romein’

Als Caesar-liefhebber stelt Burgersdijk dat er veel te leren valt van Caesars leven en prestaties. Zo heeft hij veel bewondering voor de duidelijke en effectieve manier waarmee Caesar al zijn daden documenteerde. Ook was Caesar intellectueel en cultureel geëngageerd, wat hem volgens Burgersdijk de titel ‘totaal-Romein’ oplevert. “Dat mis ik wel eens bij de politici van vandaag, dat je het intellectuele en menselijke aspect uit het oog verliest.”