Joel Anderson over uitstelgedrag

Man kijkt met een moeilijk gezicht naar zijn telefoon © iStockphoto.com/Ivan-balvan
© iStockphoto.com/Ivan-balvan

We kennen het allemaal: uitstelgedrag. Maar wat zegt de wetenschap er precies over? Dr. Joel Anderson (Filosofie en Religiewetenschap) vertelde het bij radioprogramma dr Kelder en Co.

Dr. Joel Anderson
Dr. Joel Anderson

Uitstelgedrag

Uitstelgedrag komt in allerlei contexten voor, van studieontwijkend gedrag tot het uitstellen van naar de dokter gaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben, vertelt Anderson. Soms stellen we iets uit omdat we het liever niet willen doen, maar het kan ook met kosten en baten of emoties te maken hebben. In de academische wereld houden vooral psychologen zich hiermee bezig. "Als filosoof houd ik me bezig met conceptuele aspecten daarvan, maar ook de analyse van wat de implicaties zijn voor de maatschappij," legt Anderson uit.

Oplossing?

Hoewel uitstelgedrag heel hardnekkig kan zijn, is het niet onoplosbaar. Volgens Anderson kunnen we het tegengaan met zogenaamde "implementatie-intenties", waarbij we een plan maken waarin een bepaalde gebeurtenis een duidelijke vervolgstap heeft. Bijvoorbeeld: telkens als je tandpasta op je tandenborstel doet, leg je die weg en ga je eerst flossen voor je je tanden poetst.