Iva Vukusic over veroordeling Mladic en het Joegoslaviëtribunaal

Gebouw van het Joegoslaviëtribunaal, Aegongebouw, Den Haag. Bron: Wikipedia commons/photograph provided courtesy of the ICTY

Deze week werd Ratko Mladic ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Er resteert nog één zaak; dan kan het Joegoslaviëtribunaal eindelijk worden afgerond. Historicus dr. Iva Vukusic praatte in verschillende media mee over dit belangrijke moment.

Iva Vukusic MA
Dr. Iva Vukusic

Succesvol tribunaal

Het Joegoslaviëtribunaal kan als succesvol worden beschouwd, ondanks dat niet iedereen veroordeeld is. "Vrijspraken horen er bij, een score van 100 procent veroordelingen zou zeer verdacht zijn," zegt Vukusic in het NRC. "Het tribunaal was succesvol omdat de mensen die berecht moesten worden, berecht zijn. Er zijn geen voortvluchtigen meer. En omdat het gelukt is om deze enorme klus te klaren."

Genocide

Het proces van Mladic is al tien jaar gaande. In 2017 werd hij al tot levenslang veroordeeld, onder andere voor een van de twee aanklachten voor genocide, maar ging hij hiertegen in hoger beroep. Zowel nabestaanden als aanklagers waren ontevreden over het feit dat Mladic niet werd veroordeeld voor de andere aanklacht voor genocide. Volgens Vukusic is het belangrijk om niet te sterk op genocide te focussen: "Ik vind die obsessie met het begrip genocide niet gezond. Misdaden tegen de menselijkheid zijn ook verschrikkelijk. Laten we geen hiërarchie aanbrengen".

In de media

Interview met Libération (Frans)

Artikel in The Guardian (Engels)

Interview met Al Jazeera (Engels)

Radio-optreden in BBC Sounds (Engels)