Italiaanse politiek biedt lessen voor heel Europa

Emmanuel Macron. Bron: Wikimedia/Austrazil
Emmanuel Macron. Bron: Wikimedia/Austrazil

Op 20 maart schreven dr. Pepijn Corduwener (Politieke Geschiedenis) en dr. Arthur Weststeijn (Vroegmoderne literatuur) in de Volkskrant over de populistische politiek in Europa.

In Nederland heeft populistisch rechts, onder leiding van Thierry Baudet, afgelopen woensdag wederom meer stemmen gewonnen. In Italië behaalden populistische partijen precies een jaar geleden een klinkende overwinning, waarna ze de eerste anti-establishmentregering van Europa vormden. Door te kijken naar Rome, kan Nederland te weten komen wat de gevolgen van een populistische regering zijn.

Afzetten tegen de elite

Een van de lessen die we kunnen leren door te kijken naar Italië, is dat de populistische partijen zich af blijven zetten tegen de 'elite'. Ondanks het feit dat ze nu zelf aan de macht zijn, blijven de partijen kritiek leveren op het 'establishment'. Dat gebeurt binnen Italië met aanvallen op onafhankelijke instituties als de president en de Rekenkamer. Ook ‘elitaire’ vijanden buiten Italië, met Macron als favoriet doelwit, kunnen op flinke kritiek van de Italiaanse regering rekenen.