Vroegmoderne literatuur

Het Utrechtse onderwijs en onderzoek op het gebied van de vroegmoderne literatuur vindt plaats binnen het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS), waarin behalve literatuurhistorici ook historici, kunsthistorici, musicologen en taalkundigen op het gebied van de Europese renaissance samenwerken.

De bestudering van de vroegmoderne literatuur richt zich op literaire teksten die in een groot aantal talen geschreven zijn. In Utrecht zijn letterkundigen actief op het terrein van vroegmodern Duits, Engels, Frans, Iers, Italiaans, Latijn, Nederlands, Welsh en vergelijkende literatuurwetenschap.

In hun werk hebben zij allen bijzondere aandacht voor digitalisering en bronnen, en voor de cultuurhistorische circulatie van vroegmoderne teksten. Bovendien bieden zij mogelijkheden voor het hedendaagse publiek om kennis te nemen van vroegmoderne teksten en hun impact op het Europese proces van kennisoverdracht, educatie en institutionalisering. Deze focus sluit aan bij het universitaire strategische onderzoeksthema Instituties voor Open Samenlevingen.

Nieuws

21 oktober 2019
Els Stronks meende in Trouw dat het Wilhelmus heel goed gebruikt kan worden om het met jonge mensen te hebben over normen, waarden en burgerschap.
7 oktober 2019
Deze uitgave gaat in op de uitdagingen en mogelijkheden van onderzoek naar de Europese dimensies van de populaire printcultuur.
Maarten Prak bij De Wereld Draait Door. Bron: BNNVARA (Still)
19 september 2019
Maarten Prak sprak in diverse media over de keuze van het Amsterdam Museum de term 'Gouden Eeuw' te vervangen.
17 juni 2019
Deze zomer verschijnt dit nieuwe boek van Sven Dupré bij Brepols Publishers.
6 juni 2019
In juni verschijnt het boek 'My Mother's Mother's Mother' bij Leiden University Press.

Pagina's

RSS
Prof. dr. Els Stronks
Prof. dr. Els Stronks tijdens een lezing in de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag