Vroegmoderne literatuur

Het Utrechtse onderwijs en onderzoek op het gebied van de vroegmoderne literatuur vindt plaats binnen het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS), waarin behalve literatuurhistorici ook historici, kunsthistorici, musicologen en taalkundigen op het gebied van de Europese renaissance samenwerken.

De bestudering van de vroegmoderne literatuur richt zich op literaire teksten die in een groot aantal talen geschreven zijn. In Utrecht zijn letterkundigen actief op het terrein van vroegmodern Duits, Engels, Frans, Iers, Italiaans, Latijn, Nederlands, Welsh en vergelijkende literatuurwetenschap.

In hun werk hebben zij allen bijzondere aandacht voor digitalisering en bronnen, en voor de cultuurhistorische circulatie van vroegmoderne teksten. Bovendien bieden zij mogelijkheden voor het hedendaagse publiek om kennis te nemen van vroegmoderne teksten en hun impact op het Europese proces van kennisoverdracht, educatie en institutionalisering. Deze focus sluit aan bij het universitaire strategische onderzoeksthema Instituties voor Open Samenlevingen.

Nieuws

Leonardo da Vinci. Foto Wikimedia Commons
6 mei 2019
Michael Kwakkelstein sprak in verschillende media over Leonardo da Vinci.
Antonio Gramsci (1891-1937)
29 april 2019
Het boek is vertaald door Arthur Weststeijn en wordt deze week uitgegeven door uitgeverij Vantilt.
5 april 2019
In januari is 'The Idea of Beauty in Italian Literature and Language' van Harald Hendrix, Philiep Bossier en Claudio Di Felice verschenen bij 'BRILL'.
Cabaretier, schrijver en kritisch denker Arjen Lubach. Bron: Wikimedia/R. van Elst
5 april 2019
Arthur Westeijn sprak bij 'EenVandaag' over de opkomst van comedians in Europese politiek.
1 april 2019
Hoe onderzoek je humor? En wat voor serieuze lessen kunnen we onttrekken aan zoiets als een moppenboekje?

Pagina's

RSS

Agenda

Bijvoorbeeld: 06/20/2019
Virgil Solis (1514-1562). Editie van de Metamorfosen uit 1565. Bron: Wikimedia
27 juni 2019 10:30 - 11:30
Op 27 juni zal John Tholen zijn proefschrift 'Ovidian Paratexts. Guiding the reader to the Metamorphoses in the early modern Low Countries verdedigen'.
RSS
Prof. dr. Els Stronks
Prof. dr. Els Stronks tijdens een lezing in de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag