Is teveel rijkdom een probleem?

Monaco © iStockphoto.com/ Garsya
Monaco © iStockphoto.com/ Garsya

Prof. dr. Ingrid Robeyns (Filosofie en Religiewetenschap) onderzocht met een team van wetenschappers of Nederlanders vinden dat je té rijk kunt zijn. Ze werd over het onderzoek geïnterviewd door RTL Nieuws en Scientias en was te gast bij NPO Radio 1.

Prof. dr. Ingrid Robeyns
Prof. dr. Ingrid Robeyns

2,2 miljoen

Uit een enquête onder 2561 Nederlanders bleek dat de grens tussen rijk en té rijk op 2,2 miljoen euro ligt. In het onderzoek werden niet alleen vragen gesteld op basis van (op het eerste gezicht) abstracte bedragen, maar ook op basis van verschillende gezinssituaties die zich van elkaar onderscheiden door bijvoorbeeld het aantal keren dat een gezin per jaar op vakantie kan gaan.

Rijkdomsgrens

Het meest interessante aan het onderzoek vindt Robeyns dat 96 procent van de respondenten vindt dat je überhaupt te rijk kunt zijn. Tegelijkertijd vindt tachtig procent niet dat de overheid daar iets aan moet doen. "Mensen willen geen draconische maatregelen voor de rijken," legt Robeyns uit aan RTL Nieuws. Omdat het de eerste keer is dat onderzoek wordt gedaan naar een 'rijkdomsgrens', hoopt Robeyns dat deze data en de conclusies van het onderzoek startpunten zijn voor verder onderzoek.

Verschillende definities van rijkdom

Volgens Robeyns zou het vooral interessant zijn als vergelijkbaar onderzoek ook in het buitenland gedaan zou worden. Ze vertelt aan Scientias dat een peer-reviewer de onderzoekers erop wees dat bijvoorbeeld in Groot-Brittannië toegang tot private zorg een belangrijke indicator van rijkdom is, terwijl dat hier minder geldt. "Op dit moment hebben we de Nederlandse visie op rijkdom in zicht, maar het zou natuurlijk heel nuttig zijn om te weten hoe daar in het buitenland tegenaan wordt gekeken."