Is er een feministische generatiekloof in Nederland?

Vrouwen en mannen op de werkvloer © iStockphoto.com/ pixelfit
© iStockphoto.com/ pixelfit

Ze is pas eind dertig, maar toch vraagt verslaggever Anne van der Veen van radioprogramma Spraakmakers zich af of er al sprake is van een generatiekloof met jongere vrouwen. Die zoektocht leidt haar naar hoogleraar Genderstudies Berteke Waaldijk, die hierover met haar in gesprek gaat.

Sociale druk

Aanleiding voor de zoektocht is een voorval op de werkvloer: verschillende collega's maakten achter de rug van een vrouwelijke collega om opmerkingen over haar kledingstijl. Ze droeg vaak een coltrui en volgens de collega's zou ze zich wat sexier moeten kleden. Waaldijk geeft aan dat vrouwen vaak met dit soort opmerkingen te maken krijgen: "Ik denk dat de druk op vrouwen over hoe ze eruitzien wanneer ze in het openbaar verschijnen echt wel een probleem is. Dat betekent dat er in Nederland bij vrouwen meer gelet wordt op hoe ze eruitzien dan wat ze te zeggen hebben, en dat is een onderdeel van het ondermijnen van je positie in het openbaar."

Generatiekloof

De jongere collega van Anne van der Veen bracht dit voorval ter sprake bij de leidinggevende. Dit leidde bij Anne tot de vraag of er nu al een generatieverschil is tussen vrouwen in de 30 en jongere vrouwen. "Er is steeds meer kennis over hoe het werkt dat je op basis van sekse, maar ook op basis van seksuele voorkeur of huidskleur, wordt uitgesloten", legt Waaldijk uit, "dus er is meer deskundigheid op dat terrein." Zo is het voor veel jonge vrouwen nu normaler om je mond open te trekken als dit soort beledigingen plaatsvinden, omdat ze zich realiseren dat dit niet langer kan.