Is de Amerikaanse top voor democratie wel goed voor de democratie?

USA versus China © iStockphoto.com/William_Potter
© iStockphoto.com/William_Potter

De Amerikaanse president Joe Biden organiseert een Democracy Summit om zo democratieën te verenigen tegen China. Het is alleen nog de vraag of dit daadwerkelijk gaat zorgen voor het versterken van de democratie. Hoogleraar Moderne politieke geschiedenis Annelien de Dijn vertelt bij radioprogramma Boekestijn en De Wijk over de doelstellingen en de mogelijke gevolgen van deze Summit.

Prof. dr. Annelien de Dijn. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Annelien de Dijn. Foto: Ed van Rijswijk

Coalitie of machtsbehoud?

Uit het grote aantal Engelstalige berichten dat uit China komt, waarin benadrukt wordt dat de Chinese democratie uitstekend is, kan worden opgemaakt dat Bidens Summit iets losmaakt in China. De Dijn beaamt dit: “Een van de bedoelingen van het Summit is om een coalitie te smeden van in eerste instantie democratische landen die de macht van China moet gaan inperken.” Een ander doel van dit Summit is volgens De Dijn het opnieuw positioneren van de VS als leider van de democratische wereld, een rol die de VS al op zich nam ten tijde van de Koude Oorlog.

Label zonder inhoud

“Ik hou mij al mijn hele carrière bezig met de geschiedenis van de democratie en ben zelf ook overtuigd democraat, maar juist vanuit dat perspectief vind ik deze Summit niet zo’n heel goed idee,” vertelt De Dijn. Volgens haar zijn dit soort coalities niet bevordelijk voor het wereldwijd bevorderen van de democratie. De kans bestaat dan namelijk dat de machtspolitiek de overhand neemt: Amerika kan beweren te handelen in naam van de democratie terwijl eigenlijk alleen sprake is van het beschermen van eigen land. De Dijn: “Zo wordt democratie een label zonder inhoud.”