3 februari 2020

Hoe word je een polyglot?

© iStockphoto.com

Het wordt steeds gewoner om meerdere talen te spreken. Maar hoe breid je je talenkennis uit? Prof. dr. Rick de Graaff (Talen, Literatuur en Communicatie) werd geïnterviewd door RTL Nieuws over het leren van een nieuwe taal.

Prof. dr. Rick de Graaff
Prof. dr. Rick de Graaff

Fouten maken

Veel mensen laten zich tegenhouden omdat ze bang zijn om fouten te maken, maar de beste manier om een nieuwe taal te leren is juist door zoveel mogelijk te oefenen zonder angst voor misstappen. De Graaff: "Een taal leer je om te communiceren en door te communiceren. Je moet de taal veel gebruiken en je vooral in het begin niet te druk maken of je het wel goed doet."

Jong geleerd, oud gedaan

Op de middelbare school worden de meeste mensen gestimuleerd om een vreemde taal te leren. Maar gaat dat nog net zo makkelijk als je ouder bent? "Er wordt weleens gezegd dat je een vreemde taal het beste leert als je jong bent. Maar dat is niet perse zo. Een taal leer je het beste door het de hele dag te doen en door veel te communiceren. Als je wat ouder bent dan ben je dat al gewend en dan weet je hoe je dat moet doen."