Hoe pak je extreemrechtse groeperingen in de VS aan?

Bestorming van het Capitool in Washington. Bron: Wikimedia/Tyler Merbler
Bestorming van het Capitool in Washington. Bron: Wikimedia/Tyler Merbler

De bestorming van het Capitool was het eerste, maar misschien niet het laatste gewelddadige incident dat de komende tijd in de Verenigde Staten zal plaatsvinden. De FBI maakt zich zorgen om groeperingen die van plan zijn in meerdere staten aanvallen te plegen. Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) legt bij Met het Oog op Morgen uit waarom het moeilijk is om die groeperingen aan te pakken.

Beatrice de Graaff
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Domestic terrorism

Uit de acties en verklaringen van de FBI blijkt dat de bestorming van het Capitool wordt gezien als een vorm van 'domestic terrorism'. "Nou is het probleem met domestic terrorism: je kunt mensen die niet lid zijn van een gekende terroristische organisatie niet op nationaal niveau aanklagen," legt De Graaf uit. Vaak moeten mensen voor iets als wapenbezit worden aangeklaagd om ze voor domestic terrorism te kunnen veroordelen.

Extreemrechts terrorisme

Een ander probleem is dat extreemrechtse groeperingen nauwelijks als terroristisch worden bestempeld; daar is vaak publieke druk voor nodig naar aanleiding van bijvoorbeeld een aanslag, of in dit geval de bestorming van het Capitool. Volgens Bruce Hoffman, een belangrijke terrorisme-expert in de VS, voldoen verschillende organisaties waarvan leden bij de bestorming aanwezig waren aan de eisen die nodig zijn om ze van domestic terrorism te kunnen beschuldigen. Zo kan hopelijk toekomstig geweld voorkomen worden.