Hoe moeten we de middeleeuwen begrijpen?

Aanbidding van het Lam Gods, in opdracht van Joos Vijd geschilderd door Jan en Hubert van Eyck (1432). Bron: Wikimedia
Aanbidding van het Lam Gods, in opdracht van Joos Vijd geschilderd door Jan en Hubert van Eyck (1432). Bron: Wikimedia

Hoe belangrijk waren de middeleeuwen voor onze huidige samenleving? Wat zien we er nog van terug? Sanne Frequin (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) praatte bij 'De Ongelooflijke Podcast' mee over de nalatenschap van deze 'duistere' periode.

Sanne Frequin MA
Sanne Frequin

Religie in de middeleeuwen

"Wat geldt voor de kunst van de middeleeuwen, maar ook van de vroegmoderne tijd, is dat je die eigenlijk niet kunt begrijpen als je niet op de hoogte bent van de Bijbel," zegt Frequin. Veel van de middeleeuwse kunst en het erfgoed dat wij in onze omgeving tegenkomen had in de middeleeuwen een religieuze functie. Daarom moet Frequin zich in haar onderzoek naar grafmonumenten ook altijd verhouden tot de religieuze geschiedenis van zulke monumenten.

Consequenties van een verkeerd beeld

De middeleeuwen zijn dus een belangrijke periode geweest, iets wat ook door steeds meer wetenschappers erkend wordt. Frequin vertelt dat helaas ook onder andere extreemrechtse personen hiermee aan de haal gaan en hun denkbeelden baseren op het idee dat een witte, 'raszuivere' groep in de middeleeuwen vocht tegen de 'ander', terwijl de vrouwen thuisbleven. "Je kan eigenlijk niet als mediëvist daar niet tegen appelleren en zeggen: het klopt niet," aldus Frequin.