"Het hele landschap van stemhulp is veranderd"

Verkiezingsbord Tweede Kamerverkiezingen 2021. Foto: Didi van Zoeren
Foto: Didi van Zoeren

Voor de afgelopen verkiezingen was er een overvloed aan stemhulpen beschikbaar. Dr. Bregje Holleman (Talen, Literatuur en Communicatie) vertelde bij RTV Utrecht over haar onderzoek naar kieswijzers.

Dr. Bregje Holleman
Dr. Bregje Holleman

Verschillende stemhulpen

Toen Holleman met haar onderzoek begon, bestonden vrijwel alleen de Stemwijzer en het Kieskompas nog, maar tegenwoordig zijn er tientallen kieshulpen over allerlei specifieke onderwerpen. "Het hele landschap van stemhulp is veranderd," zegt Holleman. Toch zijn er ook overeenkomsten tussen de stemhulpen. "Je ziet in veel stemhulpen wel min of meer dezelfde vragen. Dat is ook logisch, want het zijn de issues waar partijen op verschillen deze verkiezingen." 

Vertrouwen op stemhulpadvies

Als je je pas laat oriënteert kun je volgens Holleman prima van stemhulpadvies uitgaan. Ze raadt wel aan om meerdere stemhulpen te raadplegen.  "Ik zou beginnen met een algemene hulp en dan kijken of je er nog zo een wilt invullen, of een doelgroepenstemhulp, bijvoorbeeld over het milieu of voor jongeren." Daarnaast is het ook belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom je een bepaald advies krijgt. Dit kun je doen door vragen en partijen te vergelijken.