Franse demonstranten en politie strijden om de interpretatie van geweld

Franse politie en demonstranten in gele hestjes © iStockphoto.com/ricochet64
Franse politie en demonstranten in gele hestjes © iStockphoto.com/ricochet64© iStockphoto.com/ricochet64

De afgelopen jaren werd tijdens demonstraties in Frankrijk veel geweld gepleegd. Dr. Luuk Slooter (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) spreekt bij Nieuwsweekend over de documentaire ‘Un pays qui se tient sage’ (Een land dat zich goed gedraagt), over politiegeweld in Frankrijk. Hij vraagt zich af in hoeverre de politie nog van alle Fransen is.

Negatief imago Franse politie

Vanaf november 2018 protesteerden in heel Frankrijk demonstranten in gele hestjes. Bij deze demonstraties raakten zo’n 2500 betogers en voorbijgangers gewond. David Dufresne maakte een documentaire over het politiegeweld tijdens deze demonstraties. Hierin worden beelden van het geweld afgewisseld met de reactie van verschillende mensen op deze beelden. “De Franse politie kampt al langer met een negatief imago,” aldus Slooter. “Politiegeweld speelt als decennialang in Frankrijk, en uit rapporten en onderzoeken over etnisch profileren blijkt dat jongeren met een migratieachtergrond zeven tot twintig keer vaker gecontroleerd worden. Dat zijn wel schokkende gegevens.”

De strijd om macht

“De documentaire gaat eigenlijk gewoon over macht,” legt Slooter uit. “Als je het over geweld hebt, kijk je aan de ene kant naar de manifestatie van het geweld en aan de andere kant naar de interpretatie en de betekenis die aan dat geweld wordt gehecht. Deze staan eigenlijk los van elkaar.” De documentaire laat niet alleen de fysieke strijd tussen de demonstranten en de politie zien, maar ook een strijd voor wie de macht heeft om dat geweld te interpreteren en in beeld te brengen.