Forum voor Democratie stelt media voor ingewikkelde dilemma’s

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Bron: Wikimedia/Rickazio
Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Bron: Wikimedia/Rickazio

Hoe ga je om met politieke partijen als Forum voor Democratie? Hoe noem je zo’n partij en haar leden, en wat voor aandacht geef je ze? Universitair hoofddocent Mediastudies Vincent Crone legt pleit in NRC dat we wel moeten blijven praten met politici van de FVD, maar dat we wel duidelijk moeten zijn in onze omschrijving van de partij.

Talkshows en debatten

Het is volgens Crone goed om politici te blijven uitnodigen bij talkshows en debatten. Maar dan is er wel een heel ander format nodig. “Alle talkshows lijken nu een hotellobby waarin een aantal gasten gezellig het nieuws van de dag doornemen.” In andere tijden is het geen probleem als politici meepraten over alledaagse of luchtige thema’s, maar in deze tijden moet je politici volgens Crone serieuzer bevragen.

Illiberale opvattingen

Een VVD’er mag je liberaal noemen, een CDA-aanhanger Christelijk, maar Forumleider Baudet fascistoïde noemen is wat anders. Termen als ‘nazi’, ‘racist’ en ‘fascist’ zijn niet alleen descriptief, het zijn ook historisch beladen scheldwoorden. Toch pleit Crone ervoor om de FVD fascistisch te noemen. Fascisten ervaren het gevoel dat ze leven in een overweldigende crisis en dat er een radicaal nieuw begin moet komen, een zogenaamde nationale wedergeboorte. Een autoritaire leider moet dit voor elkaar krijgen, en wie zijn partij tegenspreekt is een verrader. Volgens Crone is er vanuit politicologisch perspectief geen enkele discussie mogelijk over het fascistisch karakter van de FVD. “Ze hebben illiberale opvattingen en trekken de gevestigde instituties voortdurend in twijfel.”