Een verklaring voor het succes van IS

© iStockphoto.com/Oleg Zabielin
© iStockphoto.com/Oleg Zabielin

Een aantal jaar geleden kreeg de New York Times een enorme hoeveelheid documenten in handen die laten zien hoe het er binnen de organisatie van IS aan toe ging. Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) was een van de onderzoekers die de documenten in detail mochten bekijken en analyseren. In verschillende media vertelt ze over haar bevindingen.

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: David van Dam
Prof. dr. Beatrice de Graaf

De gewone politie

"Er is heel veel bekend over de gruwelijke buitenlandse operaties van IS," zegt De Graaf bij Met het Oog op Morgen. "Wat wij hebben gekregen zijn de documenten uit Mosul en Raqqa van de gewone politie. En als je die documenten bekijkt, gebeurt er iets geks: dan zie je minder terreur en heel veel support in de bevolking." IS beloofde de bevolking eten, voorzieningen en orde in ruil voor overgave. Voor veel mensen was dat een beter vooruitzicht dan een leven onder Assad.

De strategie van IS

Volgens De Graaf is het belangrijk om te beseffen dat deze strakke organisatie bestond naast de terreur die veel mensen associëren met IS. Aan de andere kant is het belangrijk om documenten als deze te onderzoeken omdat ze ons helpen begrijpen waarom IS zo snel zo groot kon worden. Zeker nu IS in Afrika dezelfde strategie opnieuw lijkt te gebruiken, zijn de documenten, waarover binnenkort een rapport verschijnt, van onschatbare waarde.

Lees verder

De Graaf in Nieuwsuur: "Beide kanten heb je nodig om te verklaren hoe IS werkt."

De Graaf in De Stentor: "De politiedienst bestond voornamelijk uit lokale mensen."

De Graaf in Het Parool: "De sociale, en zelfs gedeeltelijk totalitaire controle was enorm."

De Graaf in het AD: "Het laat ons de anatomie van een terreurstaat zien."