Een tekorteconomie hadden we 100 jaar geleden ook

Een vrouw staat in de supermarkt voor lege schappen © iStockphoto.com/Andrey Zhuravlev
© iStockphoto.com/Andrey Zhuravlev

Is de ‘tekorteconomie’ waarmee we nu te maken hebben wel zo uniek? Faculteitshoogleraar Global economic history in an interdisciplinary perspective Jan Luiten van Zanden vertelt bij radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen hoe onze huidige situatie hem doet denken aan de periode na de Eerste Wereldoorlog.

Prof. dr. Jan Luiten van Zanden. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Jan Luiten van Zanden. Foto: Ed van Rijswijk

Tekorten door corona

De tekorten waar we momenteel mee te maken hebben zijn het gevolg van de coronapandemie. “We zijn terug aan het keren naar een normaal economische toestand na de grote dip die we meegemaakt hebben door de coronaperiode.” Mensen geven weer geld uit en de economie draait weer op volle toeren. Daardoor komen nu de onevenwichtigheden die zijn ontstaan tijdens de coronaperiode aan het licht.

Periode na de Eerste Wereldoorlog

Onze zogenaamde ‘tekorteconomie’ laat Luiten van Zanden denken aan de periode 1918-1920, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Volgens hem was vlak na deze oorlog ook een periode waarin er een hele snelle terugkeer naar de normale gang van zaken plaatsvond. Ook toen waren er grote tekorten, bijvoorbeeld aan aardolie. Ondanks dat deze tekorten na twee jaar zo goed als opgelost waren, kwamen mensen volgens Luiten van Zanden van een koude kermis thuis. Er volgde namelijk een economische crisis, die de wereldeconomie hard heeft geraakt. Of dit ons weer te wachten staat durft Luiten van Zanden niet te voorspellen. “Elke historische periode is uniek, maar het is wel zo dat we ook nu weer een hele fragiele economie hebben.”