10 februari 2020

De toekomst van onze digitale samenleving

© iStockphoto.com

Volgens prof. dr. José van Dijck is het gebrek aan publieke ruimte in de digitale wereld een van de belangrijkste problemen van dit moment. In het Financieele Dagblad roept ze op tot bewustzijn en voorzichtigheid.

Prof. dr. José van Dijck. Fotografie: Milette Raats
Prof. dr. José van Dijck. Fotografie: Milette Raats

Grote zorgen

"In minder dan dertig jaar is het internet door grote technologiebedrijven als marktplaats ingericht," zegt Van Dijck. Onze digitale samenleving is dus niet gebouwd op publieke waarden, waardoor het lastig blijkt om deze omgeving open en democratisch controleerbaar te houden. "De toekomstige beschikbaarheid en toegankelijkheid van door ons zelf gegenereerde data moet ons grote zorgen baren."

Fysiek en digitaal

Het effect van deze ontwikkelingen zijn vooral zichtbaar in de publieke sectoren van onderwijs en zorg. "Door de grote afhankelijkheid van digitale infrastructuur, gaat de publieke ruimte ongemerkt over in een commerciële ruimte." Volgens Van Dijck is het daarom cruciaal dat de betrokken partijen goede afspraken maken over hoe we zulke publieke domeinen digitaal inrichten. De nationale overheid is daar een belangrijk onderdeel van, maar ook op Europees niveau moet worden nagedacht over de toekomst van onze fysieke en digitale samenleving.