De taal van dieren: "Iedere hond begrijpt wat wandelen betekent"

Marjo van Koppen in RTL Nieuws

© iStockphoto.com

Hoe weten we wanneer onze huisdieren iets leuk vinden, aandacht willen of gewoon eigenwijs hun eigen gang willen gaan? Op dierendag sprak RTL Nieuws met hoogleraar Variatielinguïstiek van het Nederlands Marjo van Koppen. Zij doet ook onderzoek naar de communicatie tussen mens en dier. Op de Poezenboot Amsterdam, een opvangcentrum voor katten, deelt zij enkele wetenschappelijke inzichten en adviezen.

Katten wijzen iets aan met hun oren 

Wetenschappers weten steeds meer over de taal van dieren. "Een van de laatste ontdekkingen is dat katten met hun oren wijzen", vertelt Van Koppen. "Dat wisten we nog niet."

Tussen de miauwende poezen en katers op de boot demonstreert Koppen dat hun lichaamshouding al veel informatie oplevert. "Door de positie van de oren, de snorharen en de staart laten ze eigenlijk een heleboel weten."

Iedere hond verstaat 'wandelen' 

Op de vraag welk huisdier nu het best communiceert, heeft de hoogleraar geen eenduidig antwoord. Van Koppen vermoedt dat mensen denken dat honden bovenaan staan. "Iedere hond verstaat 'uit', 'mee' of 'wandelen'. Ze begrijpen dus heel goed dat die combinatie van klanken betekent dat ze naar buiten gaan."

Advies voor kattenliefhebbers

Als tip geeft Van Koppen nog mee dat het goed is om je lichaamstaal aan te passen aan die van je kat. "En als je een beetje wegkijkt, vinden ze dat veel prettiger in de omgang dan wanneer je ze steeds blijft aankijken."