De gevangenisbrieven van Mohammed B.

© iStockphoto.com

Op 30 oktober publiceerde De Groene Amsterdammer een artikel van Jeroen Kostense en Hans Jaap Melissen over een briefwisseling tussen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, en ‘gevangene X’ op de terroristenafdeling in Vught. Prof. dr. Christian Lange (Filosofie en Religiewetenschap) wordt daarin aangehaald voor een analyse.

Prof. dr. Christian Lange
Prof. dr. Christian Lange

De briefwisseling tussen Mohammed B. en 'gevangene X' vindt plaats in 2017. In hun brieven voeren ze niet alleen theologische discussies, maar vragen ze elkaar ook om advies op het gebied van lezen en schrijven. De boeken die B. gevangene X aanraadt, zijn volgens Lange niet radicaal. "Ik zie weinig geweld tussen de regels. Het gaat meer over hoe je gelovig kunt zijn in een seculiere samenleving."

Interessant genoeg citeert B. veelvuldig uit de Bijbel. "Maar het kan ook een beetje decoratie zijn om het minder gevaarlijk te laten lijken. Want hij had natuurlijk ook gewoon uit de koran kunnen citeren. Maar", zegt Lange, "het botst wel met wat je tahrif noemt: het idee dat de bijbel een vervalsing is van de eerdere heilige schrift en je daar niks op kunt baseren."

Toch beschouwt B. zichzelf volgens Lange als onderdeel van de religieuze elite. "Dat hij ook een beetje uitgekozen is en hoort bij de ware gelovigen. Het neigt ook naar takfiri: andere moslims bestempelen als ongelovigen." Lange leest in de brieven van B. vooral veel eenzaamheid, met een onbekende als redacteur voor het boek dat hij schrijft, met de geïnteresseerde bewaker als doelgroep.