De EU neemt de zorgen van Oost-Europa eindelijk serieus
Jorrit Steehouder in de Volkskrant
Nadat jarenlang hetzelfde geluid heeft geklonken, lijkt er nu een omwenteling plaats te vinden in het EU-beleid omtrent de zorgen van Oost-Europa. Docent Internationale Betrekkingen Jorrit Steehouder schrijft erover in de Volkskrant.
Economie voorop
Vanuit oostelijke EU-lidstaten klinken al langer geopolitieke zorgen over de nabijheid van de Russen. Deze werden echter weggewuifd om economische voordelen als Nord Stream 2 te behouden. "Westerse economische belangen wogen zwaarder dan de geopolitieke zorgen van landen in Midden- en Oost-Europa. Inmiddels worden we ruw gewekt uit deze droom", schrijft Steehouder. Al decennia lang gaat het zo. "Deze West-Europese neiging het ‘economische’ boven het ‘(geo)politieke’ te stellen kent diepe wortels, want lange tijd was Europese integratie vooral een West-Europees economisch project. De piketpaaltjes hiervoor werden al tijdens de Tweede Wereldoorlog geslagen door de Europese regeringen in ballingschap in Londen."
Verdienmodel
President Poetin spreekt regelmatig over 'westerse decadentie', en dat is begrijpelijk volgens Steehouder. "West-Europa heeft vrede en democratie te lang als economisch verdienmodel gezien, zonder zich te willen aanpassen aan de nieuwe geopolitieke realiteit. Na de vorige grote omwenteling in 1989, beperkte het ‘Europese project’ zich tot meer van hetzelfde: marktintegratie." Nu lijkt het er echter op dat het Westen is wakkergeschud en het beleid gaat herzien. "Voor het eerst lijken Midden- en Oost-Europa écht deel uit te gaan maken van de Europese politiek", aldus Steehouder.