'Coronaradicalisering': een reële dreiging?

Bereden politie © iStockphoto.com/Emmanuel Nalli
© iStockphoto.com/Emmanuel Nalli

Vorige week publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een rapport waarin het dreigingsbeeld van Nederland wordt geschetst. Hoe reëel is de dreiging van 'coronaradicalisering' nu het geloof in complottheorieën steeds normaler lijkt te worden? Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) werd hierover geïnterviewd in Langs de Lijn En Omstreken.

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: David van Dam
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Coronaradicalisering

Over wie gaan begrippen als 'coronaradicalisering'? "Wat de NCTV heel mooi laat zien is dat het een waaier is van allerlei verschillende groepen, personen, organisaties en netwerken is die zich rondom en ook sinds de coronamaatregelen manifesteert," legt De Graaf uit. Volgens de NCTV vormt dit fenomeen een bedreiging vanwege het radicaliseringsproces dat eraan verbonden is, waarbij mensen zich tegen de rechtsstaat keren en in hun activiteiten steeds meer intimiderend worden.

Kanttekeningen

Volgens De Graaf is het belangrijk om te benadrukken dat het rapport van de NCTV de eerste stapjes van radicalisering laat zien. "Het is goed dat de NCTV een vlag neerzet. Tegelijkertijd moeten we ook niet overdrijven en ze niet meer aandacht geven dan ze horen te krijgen," zegt ze. De meeste mensen volgen nog altijd wél de coronamaatregelen en hebben een burgerplicht om de mensen die dat niet doen daar op aan te spreken.