"Brexit is liberaal, vooruitstrevend Brits beleid"

Brexit © iStockphoto.com/Christopher Ames
Brexit © iStockphoto.com/Christopher Ames

Deze maand verandert de relatie tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk volgens de Brexit-afspraken. Veel mensen begrijpen nog steeds niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis en Kunstgeschiedenis) laat in het NRC zien dat Brexit niet zo uit de lucht is komen vallen als velen denken.

Beatrice de Graaff
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Edward Grey

De Graaf schrijft haar analyse aan de hand van het boek Statesman of Europe, een biografie van Edward Grey door historicus Thomas Otte. Grey was de Britse minister van Buitenlandse Zaken van 1905 tot 1916. "Hij was ook een liberale politicus die zich inzette voor een sterke marine, die internationale betrekkingen zag als een anarchistisch speelveld en voor wie Europa een continent was om bilaterale allianties mee te smeden," schrijft De Graaf. "Grey was een liberale imperialist, die niet twijfelde aan de unieke rol van het Verenigd Koninkrijk als wereldleider."

De Brexit is liberaal beleid

Mensen als Grey laten zien dat het doel van het Verenigd Koninkrijk om machtig, maar onafhankelijk te zijn, niet bij de Tories of EU-sceptici vandaan komt. "Het is daarom goed te onderstrepen dat de Brexit óók een product van liberaal, vooruitstrevend Brits beleid is," aldus De Graaf. "Maar dan wel een vorm van liberaal beleid (inclusief Grey’s vroege activisme voor vrouwenkiesrecht en natuurbescherming) dat in ethisch-imperialistisch gewaad tot ons komt."