Beatrice de Graaf over de strijd van Frankrijk tegen radicale moslims

Moslimvrouwen met niqab © iStockphoto.com/Neydtstock
© iStockphoto.com/Neydtstock

Prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) was te gast bij Nieuwsuur om te praten over de koerswijziging van de Franse regering met betrekking tot de aanpak van radicale moslims. 

Prof. dr. Beatrice de Graaf. Foto: David van Dam
Prof. dr. Beatrice de Graaf

Na de moord op de leraar Samuel Paty komt Frankrijk met een reeks van verstrekkende maatregelen tegen verdachte islamitische organisaties. Zo heeft de regering besloten een moskee te sluiten die een video op sociale media plaatste waarin de onthoofde leraar belachelijk werd gemaakt. Ook is de minister van Binnenlandse Zaken van plan om een paar honderd geradicaliseerde moslims het land uit te zetten. Of dit wettelijk gezien allemaal zomaar mag is nog onduidelijk, maar de Franse regering zet duidelijk een koerswijziging in.

Franse staatsreligie

De Graaf meent dat deze roep om een nieuwe richting niet nieuw is. "Na de aanslagen op Charlie Hebdo en het Bataclan in 2015 hoorden we deze geluiden ook. Wat de situatie nu ander maakt, is dat het Franse onderwijs ditmaal het doelwit is. Daarmee wordt de Franse staatsreligie in het hart geraakt."