De kennis- en inzichttoets
Tijdens de selectiedag maak je de kennis- en inzichttoets. Deze toets bevat een mix van kennis- en inzichtvragen. Voor het kennisdeel worden studiestof en een aantal voorbeeldvragen beschikbaar gesteld. Voor het inzichtdeel is geen voorbereiding mogelijk. Het betreft geen specifieke vwo stof maar zal aansluiten op algemeen vwo niveau.
De kennis- en inzichttoets is een gesloten vragen toets. De toetstaal is Nederlands. Wel kan het zijn dat je tijdens het inzichtdeel van de kennis- en inzichttoets een klein stukje tekst uit een Engelstalig artikel moet lezen. De kennis- en inzichttoets is pittig, bestaat uit verschillende soorten vragen en duurt anderhalf uur. Om goed voorbereid aan de toets te beginnen adviseren wij om ruim de tijd te nemen voor het bestuderen van de studiestof van het kennisdeel. Het is dus raadzaam je tijdig in te schrijven, omdat je dan meer tijd hebt om te studeren.
Het kennisdeel van de kennis- en inzichttoets gaat over geselecteerde onderwerpen van de vakgebieden anatomie en fysiologie. Deze onderwerpen bereiden voor op het eerste blok van de opleiding, Vorm & Functie. Te zijner tijd worden hier de onderwerpen opgesomd die je gaat bestuderen.
De leerstofopgave komt uit boeken die ook tijdens de geneeskunde opleiding worden gebruikt en die gedurende de voorbereidingstijd voor het kennisdeel van de kennis- en inzichttoets digitaal beschikbaar worden gesteld. Alle studiestof is in het Engels.
Hieronder worden vijf voorbeeldvragen voor het kennisdeel van de kennis- en inzichttoets getoond. Het doel van de voorbeeldvragen is om je een indruk te geven van het type vragen en de mate van diepgang die je kunt verwachten in het kennisdeel van de kennis- en inzichttoets.
Let op! De onderwerpen van deze voorbeeldvragen wijken mogelijk af van de onderwerpen die je dit jaar moet bestuderen.
1. Welke beweging vindt plaats in een coronaal vlak en om een voor-achterwaartse as?
a. extensie
b. adductie
c. endorotatie (=internal rotation)
d. plantairflexie
2. Welk orgaan heeft een ventraal mesenterium?
a. maag
b. jejunum
c. colon transversum
d. nier
3. Tijdens de gastrulatie worden de lichaamsassen gedefinieerd. De dorsale-ventrale as van het embryo:
a. is in dit stadium gelijk aan de ectoderm-endoderm as
b. wordt in dit stadium gedefinieerd door de primitief streep (primitive streak)
c. is in dit stadium gelijk aan de mediale-laterale as
4. De kaliumconcentratie van het bloed en de extracellulaire vloeistof van een patient wordt verhoogd van 5 mM naar 7 mM. Wat is hiervan het effect op de rustmembraanpotentiaal van een zenuwcel?
a. geen effect
b. depolarisatie
c. repolarisatie
d. hyperpolarisatie
5. Tijdens inspanning neemt de diffusie van O¬2 uit het bloed naar de weefsels (spieren) toe doordat in het capillaire bloed:
a. de CO2-spanning daalt
b. de pO2-spanning stijgt
c. de temperatuur daalt
d. de pH daalt

Let op! Vanaf begin december geven wij toegang tot de studiestof. Neem dan ook pas na 1 december contact op met GNKaanmelding@umcutrecht.nl als je drie werkdagen nadat je de algemene vragen in het vragenformulier hebt beantwoord, nog geen toegang tot de studiestof hebt gekregen (check ook je spam mailbox).
De non-cognitieve toets
Tijdens de selectiedag maak je de non-cognitieve toets. Dit is een toets over sociaal en professioneel gedrag. In de toets worden diverse situaties geschetst die je in je huidige leven of in de eerste jaren van de studie zou kunnen meemaken. Er wordt gevraagd naar hoe jij in deze situaties zou reageren of wat jouw visie zou zijn. Er is geen voorbereiding op deze toets mogelijk.
De non-cognitieve toets is een gesloten vragen toets. De toetstaal is Nederlands en de toets duurt een uur.
Reflectie op aspecten van motivatie
Tijdens de selectiedag reflecteer je op aspecten van motivatie die wij in de vorm van een aantal vragen aan je voorleggen. Je geeft daarbij niet alleen antwoord op een aantal vragen over je motivatie voor de opleiding Geneeskunde, je wordt ook gevraagd te reflecteren op die motivatie. Met dit selectiecriterium wordt vastgesteld waar jouw motivatie voor de opleiding uit bestaat en wordt jouw reflectieve vermogen op dit vlak (motivatie voor de opleiding) bepaald. Kandidaten krijgen van tevoren geen concrete informatie, waardoor gerichte voorbereiding niet mogelijk is.
De reflectie op aspecten van motivatie is een open vragen toets. De toetstaal is Nederlands en de toets duurt een half uur.
Omdat de score voor dit selectiecriterium wordt bepaald aan de hand van de antwoorden die je op de selectiedag geeft, heeft het geen zin om op eigen initiatief een motivatiebrief aan ons te sturen. Dergelijke brieven worden niet in behandeling genomen. Als jij het belangrijk vindt om bijvoorbeeld jouw werkervaring of vrijwilligerswerk te benoemen dan kun je die ervaringen verwerken in jouw reflectie op aspecten van motivatie.
Let op! Alleen aan kandidaten die een opvallend lage score behalen voor de non-cognitieve toets wordt een score toegekend voor de reflectie op aspecten van motivatie
International applicants
International applicants will not be given the opportunity to take the kennis- en inzichttoets and the non-cognitieve toets in English or write their reflection on aspects of motivation in English. All tests are in Dutch. The only way to make a chance to be admitted to our study programme is not only to meet all entry requirements, but also to make the tests and they will be very hard if you don't understand Dutch. Indeed, officially you have until August 31st 2023 to pass the Dutch language exam, but the whole selection procedure is in Dutch.
Vragen over vooropleiding en vwo-cijfers in het vragenformulier
Nadat je de algemene vragen in het vragenformulier hebt ingevuld (zie voor meer informatie de knop Informatie over oriëntatie op de studie), beantwoord je de vragen over je vooropleiding in het vragenformulier.
Bij de vragen over vooropleiding wordt gevraagd naar gevolgde vooropleiding(en) en vwo-cijfers. De vwo-cijfers behoren tot één van de vier selectiecriteria. De vragen over vooropleiding leveren belangrijke achtergrondinformatie bij die vwo-cijfers en zijn daarom ook verplicht om in te vullen.
Stages, vrijwilligerswerk, sportactiviteiten of andere nevenactiviteiten worden in de selectieprocedure niet meegewogen. Deze kun je dan ook niet doorgeven bij de vragen over je vooropleiding. Als je deze activiteiten van belang vindt, dan kun je die benoemen in jouw reflectie op aspecten van motivatie. Je hoeft ook niet op eigen initiatief een cv aan ons te sturen. Dergelijke documenten worden niet in behandeling genomen.
Let op! Het beantwoorden van de vragen over vooropleiding en vwo-cijfers is een verplicht onderdeel van de selectieprocedure. Het vragenformulier moet uiterlijk 31 januari 2023 worden verzonden. Ben je te laat dan word je niet uitgenodigd voor de selectiedag, mag je de toetsen niet maken en krijg je geen rangnummer voor de opleiding Geneeskunde.
Vwo-cijfers
In dit onderdeel van het vragenformulier vul je de vwo cijfers in van de vakken Nederlands, Engels, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, Wiskunde A of B. Wanneer je dit schooljaar eindexamen doet, vul je je schoolexamencijfers (SE-cijfers) met peildatum 13 januari 2023 (cijfers behaald t/m 12-1-2023) in. Wanneer je al eerder eindexamen hebt gedaan, kun je kiezen welke cijfers je invult: je overgangscijfers van 5 naar 6 vwo of je SE-cijfers op je eindexamenlijst. Eindexamencijfers zijn niet toegestaan. Naast het invullen van je cijfers in het vragenformulier, moet je ze ook via een cijferlijstverklaring uploaden in het vragenformulier.
Vul het bovenste deel van het formulier zelf in, laat het onderste deel invullen door je middelbare schooldecaan en laat het ook door je decaan ondertekenen, dateren en bestempelen. Scan vervolgens de ingevulde cijferlijstverklaring in en sla het op als pdf. Upload deze pdf op de juiste plek in het vragenformulier.
Als je zelf niet (meer) beschikt over jouw vwo-cijfers, vraag die dan tijdig op bij je oude middelbare school. Uiteraard adviseren wij een en ander dan volledig digitaal af te handelen. Houd daarbij rekening met een paar dagen verwerkingstijd.
Doe je vwo of heb je vwo gedaan, maar ben je deficiënt in één of meer vakken?
Laat die vakken dan leeg in het vragenformulier. Het heeft geen negatieve invloed op je deelnamekansen als je deficiënt bent, omdat bij kandidaten met deficiënties het gemiddelde berekend wordt over de wel beschikbare cijfers en wordt geregistreerd welke vakken ontbreken.
Het heeft geen negatieve gevolgen voor je selectiepoging als je vwo-cijfers niet zo goed zijn, omdat dit selectiecriterium maar heel gering meeweegt in de ranking. Daarover hoef je je dus geen zorgen te maken.
Heb je geen vwo-cijfers?
Je mag ook aan onze selectieprocedure meedoen als je geen regulier vwo doet of hebt afgerond. Denk hierbij aan mensen met een buitenlands diploma, of aan mensen die een havo-diploma behaalden en vervolgens een hbo-propedeuse of een hbo-diploma. Deze mensen hoeven de vraag over de vwo-cijfers niet in te vullen. Het heeft geen negatieve invloed op je deelnamekansen als je geen vwo-cijfers hebt. Kandidaten met een afwijkende vooropleiding worden namelijk ingedeeld in de gemiddelde cijfercategorie (gemiddeld cijfer tussen 7,0 en 7,49). Besef wel dat toelating alleen mogelijk is als je uiterlijk 31 augustus voldoet aan de toelatingseisen en succesvol hebt meegedaan met de selectieprocedure. Zie voor meer informatie de pagina over toelating.
Ranking
De selectiecriteria zijn (zie artikel 4 van het reglement van de opleiding Geneeskunde voor de volledige beschrijving):
- Score kennis- en inzichttoets
- Score non-cognitieve toets
- Score voor reflectie op aspecten van motivatie
- Vwo-cijfers
De wijze van ranking is als volgt:
- Ranking vindt allereerst plaats op basis van de score voor de kennis- en inzichttoets. Een kandidaat die beter scoort op de kennis- en inzichttoets dan een andere kandidaat krijgt een kansrijker rangnummer. Vervolgens wordt, aan de hand van een van tevoren vastgestelde systematiek, het definitieve rangnummer achtereenvolgens bepaald door de score op de non-cognitieve toets, de score voor de reflectie op aspecten van motivatie (indien toegekend, zie punt 2) en de vwo-cijfers. Iedereen die goed scoort op de kennis- en inzichttoets, maakt een goede kans op een kansrijk rangnummer (1 t/m 304). Hoe kansrijker het rangnummer, hoe meer kans een kandidaat maakt op een bewijs van toelating.
- Wanneer een kandidaat een opvallend lage score op de non-cognitieve toets behaalt, dan wordt dat beschouwd als een indicator dat de betreffende kandidaat zich hierin nog moet ontwikkelen. In dat geval is er reden om de reflectie op aspecten van motivatie te beoordelen en beide criteria in samenhang te beschouwen, zodat een breder beeld van het non-cognitieve totaalprofiel van de kandidaat ontstaat.
- Bij het behalen van een voldoende hoge score voor de kennis- en inzichttoets in combinatie met een negatief beoordeeld non-cognitief totaalprofiel, bepaalt een expertpanel, aan de hand van een van tevoren vastgestelde systematiek, of het rangnummer hetzelfde blijft of minder kansrijk wordt ten opzichte van de bij punt 1 beschreven werkwijze.