Selectie

Op 15 mei 2023 is t/m rangnummer 309 toegekend.

Volgende update volgt dinsdag 30 mei 2023.

Geneeskunde is een opleiding met een numerus fixus. Voor het studiejaar 2023-2024 zijn 304 plaatsen in Utrecht.

Welkom!

Van harte welkom op de selectiesite van de opleiding geneeskunde van de Universiteit Utrecht/UMC Utrecht. We hopen dat onderstaande informatie duidelijk vertelt hoe de selectie is opgebouwd en welke voorbereidingen je moet treffen voor de selectiedag. Zorg ervoor dat je je zaken op tijd regelt en niet last-minute voor de deadlines. Je hebt anders kans dat er niet meer op tijd een antwoord gegeven kan worden met alle gevolgen van dien.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Stel je vragen over selectie aan GNKaanmelding@umcutrecht.nl en niet via andere mailadressen, want de kans is groot dat je geen (juist) antwoord ontvangt. Bij vragen of opmerkingen verwachten wij van jullie als toekomstige studenten en potentiële artsen van morgen dat jullie zélf initiatief nemen om op een respectvolle wijze contact op te nemen en te communiceren met de opleiding. Wij helpen dan ook graag!

Veel succes en plezier bij de voorbereidingen!

Waarom in Utrecht

De opleiding Geneeskunde in Utrecht wil graag studenten verwelkomen die bereid en in staat zijn vlot een pittige studie te doorlopen en gemotiveerd zijn om hun energie te steken in scholing in de academische taken van patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De opleiding is zo ingericht dat vooral studenten die stevig in hun schoenen staan en bereid zijn vroeg verantwoorde­lijk­heid te dragen op deze gebieden, daarin worden gestimuleerd. We verwachten dat je ook kritisch naar je eigen gedrag kunt kijken, je goed kunt inleven in anderen en met veel verschillende typen mensen kunt samenwerken. Je moet openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en dus bereid zijn om te blijven leren en mee te denken. We willen dat je bewust hebt gekozen voor de Utrechtse opleiding Geneeskunde­.

Selectiecriteria en -procedure

De selectiecriteria zijn (zie artikel 4 van het reglement van de opleiding Geneeskunde voor de volledige beschrijving):

 • Score kennis- en inzichttoets
 • Score non-cognitieve toets
 • Score voor reflectie op aspecten van motivatie
 • Vwo-cijfers

Reglement

De selectieprocedure van de opleiding Geneeskunde bestaat uit meerdere fases die je gaat doorlopen. In de tijdlijn vind je een beschrijving van de selectieprocedure en cruciale deadlines die je niet mag missen.

  Bekijk de tijdlijn

  Stappenplan

  Van aanmelding tot hopelijk een plek in de opleiding dien je zes concrete stappen te doorlopen.

  Vragen?

  Als je nog vragen hebt over je inschrijfverzoek en de selectie, kijk dan eerst of je vraag in één van de categorieën hieronder beantwoord wordt. Staat je vraag er niet tussen? Mail dan naar GNKaanmelding@umcutrecht.nl en niet naar andere e-mailadressen. Bij GNKaanmelding ben je meteen op de juiste plaats.

  Enkele aandachtspunten:

  • Wij beantwoorden alleen e-mails van kandidaten.
  • Heb je al een UU-studentnummer? Vermeld dit nummer dan altijd in je correspondentie.
  • Als het niet lukt jouw mail schriftelijk te beantwoorden, dan nemen we telefonisch contact met je op.
  • Heb je een vraag over de studiestof? Op Blackboard vind je vanaf begin december de studiestof en de instructies over het bestuderen van de studiestof. Inhoudelijke vragen over de studiestof worden niet beantwoord.