Selectie

Geneeskunde is een opleiding met een numerus fixus. Voor het studiejaar 2024-2025 zijn 304 plaatsen in Utrecht.

  Op 27 mei 2024 is t/m rangnummer 307 toegekend.

  De volgende toekenning wordt op maandag 3 juni 2024 bekendgemaakt.

  Nieuws procedure studie bachelor Geneeskunde 2025-2026

  De procedure voor collegejaar 2025-2026 ligt voor bij de verschillende gremia die hierover beslissen. De definitieve keuze is nog niet gemaakt. Uiterlijk 1 oktober 2024 is de procedure bekend en wordt deze gepubliceerd op de website. Mocht er eerder nieuws zijn, dan wordt dit eveneens op deze website vermeld.

  De huidige toelatingseisen (vwo-diploma met één van de volgende profielen: Natuur & Gezondheid + natuurkunde en/of Natuur & Techniek + biologie of een equivalent diploma) blijven gewoon van kracht.

  Welkom!

  Van harte welkom op de selectiesite van de opleiding geneeskunde van de Universiteit Utrecht/UMC Utrecht. We hopen dat onderstaande informatie duidelijk vertelt hoe de selectie is opgebouwd en welke voorbereidingen je moet treffen voor de selectiedag.

  Let daarbij op het volgende:

  • Strikte deadlines. Zorg ervoor dat je je zaken op tijd regelt en niet last-minute voor de deadlines. Je hebt anders kans dat er niet meer op tijd een antwoord gegeven kan worden met alle gevolgen van dien. Tip: zet belangrijke deadlines in je (digitale) agenda!
  • Heb je een vraag over de selectie? Mail naar GNKaanmelding@umcutrecht.nl en niet naar andere UU- of UMC Utrecht-mailadressen. Want de kans is groot dat je niet tijdig of geen (juist) antwoord ontvangt.
  • Stel GNKaanmelding@umcutrecht.nl in als een veilig mailadres. Belangrijke informatie over je aanmelding en de selectieprocedure bij de opleiding Geneeskunde ontvang je per e-mail. Het is jouw verantwoordelijkheid om regelmatig je inbox én je spamfolder (van het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven) te controleren op belangrijke e-mailberichten!
  • UU-studentnummer. Heb je al een UU-studentnummer? Vermeld dit nummer dan altijd in je correspondentie. Anders wordt jouw mail niet of pas veel later in behandeling genomen.
  • Taalgebruik. Wanneer je met ons contact opneemt, verwachten wij van jou als toekomstige studenten en potentiële artsen van morgen dat je zélf initiatief neemt om op een respectvolle wijze te communiceren met de opleiding. Wij helpen je dan ook graag!

  Veel succes en plezier bij de voorbereidingen!

  Waarom in Utrecht

  De opleiding Geneeskunde in Utrecht wil graag studenten verwelkomen die bereid en in staat zijn vlot een pittige studie te doorlopen en gemotiveerd zijn om hun energie te steken in scholing in de academische taken van patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De opleiding is zo ingericht dat vooral studenten die stevig in hun schoenen staan en bereid zijn vroeg verantwoorde­lijk­heid te dragen op deze gebieden, daarin worden gestimuleerd. We verwachten dat je ook kritisch naar je eigen gedrag kunt kijken, je goed kunt inleven in anderen en met veel verschillende typen mensen kunt samenwerken. Je moet openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en dus bereid zijn om te blijven leren en mee te denken. We willen dat je bewust hebt gekozen voor de Utrechtse opleiding Geneeskunde­.

  Selectiecriteria en -procedure

  De selectiecriteria zijn (zie artikel 4 van het reglement van de opleiding Geneeskunde voor de volledige beschrijving):

  • Score kennis- en inzichttoets
  • Score non-cognitieve toets
  • Score voor reflectie op aspecten van motivatie
  • Vwo-cijfers

  Reglement

  De selectieprocedure van de opleiding Geneeskunde bestaat uit meerdere fases die je gaat doorlopen. In de tijdlijn vind je een beschrijving van de selectieprocedure en cruciale deadlines die je niet mag missen.

  Bekijk de tijdlijn

  Stappenplan

  Van aanmelding tot hopelijk een plek in de opleiding dien je zes concrete stappen te doorlopen.

  Vragen?

  Als je nog vragen hebt over je inschrijfverzoek en de selectie, kijk dan eerst of je vraag in één van de categorieën hieronder beantwoord wordt. Staat je vraag er niet tussen? Mail dan naar GNKaanmelding@umcutrecht.nl en niet naar andere e-mailadressen. Bij GNKaanmelding ben je meteen op de juiste plaats.

  Enkele aandachtspunten:

  • Wij beantwoorden alleen e-mails van kandidaten.
  • Als het niet lukt jouw mail schriftelijk te beantwoorden, dan nemen we telefonisch contact met je op.
  • Heb je een vraag over de studiestof? Op Blackboard vind je vanaf begin december de studiestof en de instructies over het bestuderen van de studiestof. Inhoudelijke vragen over de studiestof worden niet beantwoord.