tot

UCMS-lezing: "The Light Ages: A Medieval Journey of Discovery"

boek 'De verlichte Middeleeuwen'

Op 26 november vindt de volgende (online) editie van de lezingenreeks van het Utrecht Centre for Medieval Studies plaats. Deze keer wordt de lezing gegeven door dr. Seb Falk (University of Cambridge).

De verlichte middeleeuwen

Falk vertelt over zijn boek The Light Ages: A Medieval Journey of Discoveryin het Nederlands verschenen als De verlichte middeleeuwen. De geschiedenis van de middeleeuwse wetenschappen, vooral die van het niet-academische publiek, heeft zich vaak toegespitst op grote ideeën en beroemde namen. The Light Ages is een poging om een geschiedenis van de wetenschap in de latere Middeleeuwen te schrijven die zich richt op de dagelijkse praktijk van rekenen, demonstreren, onderwijzen, leren en het gebruik van instrumenten.

In de lezing onderzoekt Falk wat we kunnen weten over de astronomische vaardigheden van een nauwelijks gedocumenteerde monnik in het veertiende-eeuwse Engeland. Hij bespreekt wat het opmerkelijke leven en de (misschien) gewone prestaties van John Westwyk ons vertellen over de plaats van de exacte planetaire astronomie binnen het kloosterleven, en binnen de middeleeuwse cultuur in het algemeen.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Online via Zoom