Filosofisch Thuiscafé: Vrijheid in Tijden van Corona

Afstand houden vanwege het coronavirus © iStockphoto.com/Vladimir Vladimirov
Afstand houden vanwege het coronavirus © iStockphoto.com/Vladimir Vladimirov

Het Departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht organiseert een Filosofisch Thuiscafé. Dinsdag 10 november gaan we via MS Teams met prof. dr. Annelien de Dijn in gesprek over Vrijheid in Tijden van Corona

Prof. dr. Annelien de Dijn. Foto: Ed van Rijswijk
Prof. dr. Annelien de Dijn. Foto: Ed van Rijswijk

Het gaat weer de verkeerde kant op met de corona-epidemie. In verschillende Europese landen,waaronder ook België en Nederland, stijgt het aantal besmettingen pijlsnel. Volgens politieke leiders zoals Boris Johnson of Mark Rutte heeft de komst van een tweede golf niets te maken met hun eigen zwalkende beleid en gebrekkige communicatie. Nee, de cijfers stijgen omdat Europeanen nu eenmaal vrijheidslievend zijn. “It is very difficult to ask the British population, uniformly, to obey guidelines in the way that is necessary,” zei Johnson bijvoorbeeld in reactie op kritiek op het testbeleid van zijn regering.

Vrijheid als publiek goed 

Is een gebrekkig werkende overheid inderdaad de prijs die we moeten betalen voor de vrijheid? Als dat inderdaad zo is, kunnen we ons vrijheidsideaal misschien maar beter opgeven. Wie dood of zwaar ziek is, heeft er tenslotte niet zoveel meer aan dat hij vrij was of is. Maar gelukkig is dat een conclusie die we niet moeten trekken. Want een duik in de geschiedenis leert dat er helemaal geen tegenstelling hoeft te zijn tussen vrijheid en een slagvaardige overheid. De meeste Westerse politieke denkers dachten niet dat vrijheid wilde zeggen dat men zonder regels moest leven, maar wel dat die regels collectief gemaakt moesten worden. Zij dachten dat vrijheid een publiek goed was eerder dan een puur individuele conditie.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Online via Teams
Entree
Gratis entree
Aanmelden

Deelname via Teams.

Vragen kunnen gesteld worden via de chatfunctie. De moderatoren zullen vragen selecteren en inbrengen in de discussie. Contact voor nadere informatie: Maurits de Jongh (m.j.dejongh@uu.nl)