Afscheidsrede Anne-Marie Korte: Blasfemie in de opera?

tot
Prof. dr. Anne-Marie Korte. Foto: Lieve Blanquaert
Prof. dr. Anne-Marie Korte. Foto: Lieve Blancquart

Wat maakte de opvoering van Händels oratorium Theodora in Argentinië in 2021 zo omstreden? Op 4 juni neemt hoogleraar Religie en Gender Anne-Marie Korte afscheid met haar laatste college: ‘Blasfemie in de opera? Controverse over queer theologie in Händels Theodora (Buenos Aires, 2021)’.

Omstreden opvoering

In 2021 werd in het grootste operahuis van Argentinië, Teatro Colón in Buenos Aires, Händels oratorium Theodora opgevoerd, waarin fragmenten uit het werk van de Argentijns-Britse queer theoloog Marcella Althaus-Reid waren verwerkt. Deze uitvoering had als intentie het gezongen verhaal over de vroegchristelijke martelares Theodora in gesprek te brengen met de hedendaagse stem van Althaus-Reid, als een soort WhatsApp-gesprek.

De publieke reacties op de uitvoering waren onverwacht heftig: de bisschoppenconferentie van Argentinië veroordeelde de opvoering als blasfemisch en de Argentijnse Associatie van Katholieke Advocaten eiste de onmiddellijke stopzetting van de uitvoeringen. Hiertegen kwam een groep kunstenaars in het geweer die protesteerden tegen de censuur van de katholieke instanties.

Wat maakte deze opvoering van Händels Theodora zo omstreden? En wat stond hierbij op het spel voor de verschillende betrokkenen? Aan de hand van een analyse van de gebeurtenissen geeft Korte inzicht in de geschiedenis en toekomst van haar vakgebied: genderstudies in religie.

Receptie en cortège

Na afloop van het college en bijbehorende toespraken vindt een receptie plaats in het Academiegebouw. Hoogleraren worden van harte uitgenodigd om mee te lopen in het cortège. De verzameling is uiterlijk 15.45 uur in de Senaatszaal van het Academiegebouw. Toga’s zijn beschikbaar. 

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Hybride: online (klik hier) en in het Academiegebouw
Aanmelden

E-mail afscheidsredekorte@gmail.com als je aanwezig wilt zijn bij de rede en receptie