De noodzaak van een intersectionele interventie in de COVID-19-crisis

© iStockphoto.com

Een bijdrage van prof. dr. Rosemarie Buikema, hoogleraar Kunst, Cultuur & Diversiteit

Hoewel we allemaal onder de dreiging van een virus leven, is het tegelijkertijd duidelijk geworden dat de huidige COVID-19-crisis laat zien hoe wereldwijde rampen verschillende groepen mensen op zeer verschillende manieren raken. De afgelopen maanden heeft onderzoek vanuit een verscheidenheid aan geopolitieke contexten laten zien hoe privileges in tijden van Corona werken.

Thuisblijven, je handen wassen en fysieke afstand houden zijn levensreddende en effectieve strategieën, maar impliceren dat men een huis heeft, dat zeep en water binnen handbereik zijn en dat afstand houden een mogelijkheid is. Er is veel gezegd over de leefomstandigheden in townships, favela’s, vluchtelingenkampen en gevangenissen, die de inzet van deze drie ogenschijnlijk eenvoudige levensreddende strategieën een hele uitdaging, zo niet onmogelijk maken.

Ongelijkheid tijdens de crisis

Daarenboven worden er in toenemende mate data verzameld aangaande de wijze waarop in de context van de huidige crisis de bestaande ongelijkheden tussen mannen en vrouwen nog zichtbaarder zijn geworden. Gegevens zijn verzameld over de toename van onbetaald zorgwerk door vrouwen, het verlies van banen in door vrouwen gedomineerde beroepen zoals stewardessen, kappers, werknemers in winkels en restaurants, de toename van gender gerelateerd huiselijk geweld en de gevolgen van het feit dat men wordt afgesneden van de reguliere gezondheidszorg, zoals het recht op abortus. En hoewel vrouwen in de frontlinie van de pandemie staan als verpleegsters en gezondheidswerkers, zijn ze tegelijkertijd ondervertegenwoordigd in de besluitvormingsorganen.

Intersectionele interventie

De huidige situatie vraagt dus om een sterke en intersectionele interventie in de lopende debatten betreffende het antwoord op de vraag met welke sociale, economische en culturele problemen we te maken hebben. De specifieke gender en diversiteit gerelateerde effecten van de crisis vragen tevens om een kritische bijdrage aan het ontwerp van mogelijke scenario’s voor het post-Corona tijdperk.

De Gender & Diversity Hub initieert daarom een online platform waar kwesties van inclusie en uitsluiting met betrekking tot de Coronacrisis kunnen worden gearticuleerd en besproken. We nodigen leden en aangesloten onderzoekers uit om hun bevindingen, inzichten en leestips te delen om zo een goed onderbouwde position paper te ontwikkelen die zal bijdragen tot een intersectionele analyse van de problematiek en de te ontwikkelen oplossingen.

Aanbevolen literatuur en media

European Institute for Gender Equality. 2020. “COVID-19 and Gender Equality.”

International Rescue Committee. April 2020. “Global Rapid Gender Analysis for COVID-19.”

The African American Policy Forum. March 28, 2020. “Under the Blacklight: The Intersectional Vulnerabilities that COVID Lays Bare”. (eerste webinar van een lopende serie)

Wenham, Clare, Julia Smith and Rosemary Morgan. 2020. “COVID-19: The Gendered Impacts of the Outbreak.” The Lancet 395: 846-847.

Bijdrage leveren

Wil je een bijdrage leveren aan dit platform? Stuur dan een mail naar genderanddiversityhub@uu.nl​