Business in Beeld - GigaWatt: spelen met duurzame energie
Drie wiskunde-alumni ontwikkelden een superslim en razend spannend bordspel dat inzicht geeft in de krachten binnen de energietransitie.
Bijzondere verdienste
Tien jaar geleden won een clubje wiskundestudenten de UU prijs voor Bijzondere Verdienste met een gezamenlijk extracurriculair project. Samen hadden ze de Nederlandse tak van een internationale organisatie die Bèta-studenten helpt aan een stageplek nieuw leven in geblazen. De uitverkiezing van hun project sterkte Wouter Vink, Milo van Holsteijn en Jöbke Janssen in de overtuiging dat ze later, in ‘de echte wereld’ nog vaker nieuwe dingen wilden ontwikkelen én dat ze dat vooral ook samen wilden doen.
Duurzame samenwerking
Later is inmiddels nu, en toen de één zijn bedrijf verkocht, de ander op zoek ging naar een nieuwe baan en de hele echte wereld tot stilstand kwam door een weerbarstig virus, was er opeens tijd om samen iets nieuws te creëren. Tijdens de eerste brainstorms vlogen de ideeën nog alle kanten op, met als enige constante dat het iets met duurzaamheid moest worden. ‘We gingen echt van plastic recyclen tot isoleren van huizen. Uiteindelijk werden we allemaal vooral blij van het idee om een nieuw spel te ontwerpen, omdat we zelf ook enthousiaste spelers zijn’ vertelt Jöbke. Dat spel moest als thema de energietransitie hebben en informatief zijn, maar vooral ook spannend en mooi om te zien. Een spel dat uitnodigt om steeds opnieuw te spelen, net zoals Catan, Monopoly of Risk. Gewoon, een leuk spel met een maatschappelijk thema als onderwerp.
een creatief spel dat je op een compleet nieuwe manier betrekt bij de energietransitie
GigaWatt
Binnen twee maanden was het spelmechanisme van GigaWatt ontworpen en kon het testspelen met een eerste prototype beginnen. Dat was wat lastig tijdens de lockdown, maar gelukkig stonden verschillende studentenhuizen vol opgehokte studenten te springen om als proefkonijn te dienen.
In oktober 2021 was het spel klaar om gepresenteerd te worden op (inter)nationale spelletjesbeurzen. Het is inmiddels door meer dan 1000 mensen gespeeld en heeft een aantal mooie reviews gekregen, zoals van New Scientist, die schreef: ‘een creatief spel dat je op een compleet nieuwe manier betrekt bij de energietransitie. Klimaatidealisten komen met de handen in het haar te zitten, omdat die kolencentrale nu écht niet dicht kan, terwijl mensen die gewoonlijk niet veel ophebben met het klimaat zichzelf erop betrappen dat zij benauwd naar de tikkende klok kijken. Daarmee bereikt GigaWatt iets dat zelfs de beste klimaatboeken maar zelden lukt’.
De missie van GigaWatt is dan ook zoveel mogelijk mensen inzicht te geven in de krachten binnen de energietransitie. Het zou mooi zijn als dat ook zorgt voor waardevolle inzichten in ‘het echt’, waar nog een wereld te winnen (of te verliezen…) valt. En dat het binnen het spel mogelijk is om te winnen zónder kerncentrales te bouwen zal zeker een deel van de spelers vrolijk stemmen.
Meer over GigaWatt
De campagne op Kickstarter die tot 30 maart 09u00 loopt.