Fotografie

De Universiteit Utrecht is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en samenwerken om met elkaar een duurzame toekomst te vormen. Hier is ieder mens welkom om bij te dragen aan een betere wereld. Student, wetenschapper, onderzoeker, medewerker, bestuurder, burger, ondernemer. Deze mensen staan centraal in de fotografie van de Universiteit Utrecht.

In onze fotografie laten we zien wat onze universiteit bijzonder maakt. Wie je ook bent, dit is een plek voor jou om mee te bouwen aan een betere toekomst. Dat is wat ons bindt. We zijn geïnteresseerd, betrokken en nieuwsgierig naar andere perspectieven. Dit is voelbaar in onze fotografie. Onze beelden voelen open en laten echte mensen zien. De fotografie is licht, naturel en laat mensen zien zoals ze zijn.
 

Foto van groep studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht die aan een tafel geanimeerd met elkaar in gesprek zijn

Richtlijnen

Voor ieder type fotografie gelden andere richtlijnen. Hieronder staan richtlijnen voor de meest voorkomende soorten fotografie bij de universiteit.

Richtlijnen portretfotografie

We vinden het belangrijk om onze mensen in hun omgeving te laten zien, om zo de context van hun werk te schetsen. Bijvoorbeeld in gesprek met collega’s, of in het lab, of in de stad. De afgebeelde persoon wordt daarom bij voorkeur niet beeldvullend geportretteerd, maar in relatie tot de omgeving. De omgeving staat in dienst van de geportretteerde en concurreert niet in aandacht.
 

Richtlijnen architectuurfotografie

Locaties van de Universiteit Utrecht worden bij voorkeur gefotografeerd met mensen die gebruik maken van die locatie (een omgeving waarin wordt geleefd). Voor architectuur- en interieurbeelden, waarbij het specifiek gaat om de bouwstijl of het ontwerp, geldt deze richtlijn niet.
 

Richtlijnen evenementenfotografie

Evenementen en activiteiten worden op een dynamische wijze in beeld gebracht en tonen bij voorkeur de spontane interactie tussen mensen. Personen of situaties worden op een representatieve manier gefotografeerd.
 

Fotomateriaal zoeken of laten maken

Heb je behoefte aan goed beeld? Dit zijn de drie opties:

1. Beeldbank Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht heeft een eigen beeldbank met foto’s conform de huisstijl. Voor het opvragen van deze beelden is een account nodig. Bij het aanvragen van de foto’s geef je aan waar je deze voor wilt gebruiken.

2. Stockfotografie

Geen geschikte foto gevonden in de beeldbank? Dan kan stockfotografie een uitkomst bieden. De Universiteit Utrecht heeft een abonnement bij iStock. Neem om hiervoor gebruik te maken contact op met de communicatieafdeling van je faculteit. Naast iStock zijn er ook nog andere betaalde (ANP Foto, Getty Images, Adobe Stock, etc.) en onbetaalde (Unsplash) stockbureaus.

Een nadeel van veel stockfotografie is dat de beelden niet authentiek overkomen, en daarmee niet recht doen aan het beeld dat wij van de universiteit willen overbrengen. Wees daarom kritisch in je selectie van stockbeelden.

Stockbeelden mogen uitsluitend gebruikt worden onder voorwaarden die vooraf zijn afgesproken met het stockbureau. Degene die een stockbeeld publiceert is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de gebruikersafpraken met het stockbureau.

3. Fotografie in opdracht

Als de beeldbank en stockfotografie geen uitkomst bieden, kan een opdracht verstrekt worden aan een fotograaf. De universiteit heeft een professionele fotograaf in loondienst bij de faculteit Diergeneeskunde, die uitlsuitend opdrachten verricht voor deze faculteit. Daarnaast zijn er een aantal medewerkers die fotograferen. Kijk hiervoor op de intranetpagina: hoe zet ik een opdracht uit bij een maker? Voor freelance fotografen kan het Brandteam adviseren. Ga niet direct zelf aan de slag maar vraag altijd eerst advies aan de communicatieafdeling of -adviseur van het universiteitsonderdeel waar je werkzaam bent.