Wat kun je met regeneratieve geneeskunde?
Regeneratieve geneeskunde onderzoekt en gebruikt het zelfherstellend vermogen van het lichaam voor nieuwe therapieën.
Regeneratie is een natuurlijk proces. Het is het weer aangroeien, hernieuwen, en ontstaan van verloren gegane cellen, weefsels en lichaamsdelen.
Voorbeelden
In de natuur zijn vele voorbeelden van regeneratie te vinden. Denk aan het aangroeien van een staart bij sommige hagedissen en het jaarlijks groeien van het gewei van een hert. Ook bij mensen komt regeneratie voor. Wij hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid een stuk lever terug te groeien als een deel verloren is gegaan. Andere voorbeelden zijn de huid die dichtgroeit als je een snijwond hebt of het weefsel dat melk produceert bij zwangere vrouwen. Regeneratieve geneeskunde onderzoekt en gebruikt dit zelfherstellend vermogen voor nieuwe therapieën.
Bij regeneratieve geneeskunde proberen we het lichaam te helpen herstellen. Dit doen we op veel verschillende manieren.
Manieren om het lichaam te helpen
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om het lichaam te helpen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden via oplosbare moleculen die als verkeerregelaars biologische processen sturen, gentherapie, (kunst)-weefsel, biomaterialen, stamceltherapie en herprogrammering (opnieuw in een bepaalde richting sturen) van cellen. Regeneratieve geneeskunde is erop gericht nieuwe behandelingen te ontwikkelen die cellen, weefsels en orgaanfuncties repareren, vervangen of herstellen na schade door ziekte of letsel.
Een aantal behandelingen is al beschikbaar in Nederland. In de toekomst kan regeneratieve geneeskunde bijdragen aan alternatieven voor bijvoorbeeld dialyse bij nierziekten en donororganen.
Meer over Wat is Regeneratieve Geneeskunde:
- Hoe werkt regeneratieve geneeskunde? Bij regeneratieve geneeskunde gebruiken we natuurlijke processen om het lichaam te helpen herstellen na schade.
- Waarom is regeneratieve geneeskunde belangrijk? Regeneratieve geneeskunde is belangrijk omdat het kan helpen met het herstellen van ons lichaam na schade door ziekte of letsel.
- Wat is bioprinten/biofabricatie? Biofabricatie houdt zich bezig met het (na)maken van biologische weefsels die zouden kunnen functioneren in het menselijk lichaam.
- Wat is het verschil tussen regeneratieve en 'gewone' geneeskunde? Regeneratieve geneeskunde helpt om het lichaam te herstellen en daarmee dus ook het onderliggende probleem op te lossen.
- Wat kun je met regeneratieve geneeskunde? Regeneratieve geneeskunde onderzoekt en gebruikt het zelf herstellend vermogen van het lichaam voor nieuwe therapieën.
- Wat zijn organoïden? Een organoïde is een soort mini-orgaan. Ze lijken (deels) op het orgaan waar ze uit gemaakt zijn. Dit biedt veel mogelijkheden voor onderzoek en behandeling.
- Wat zijn stamcellen? Stamcellen zijn speciale cellen die erg belangrijk zijn voor regeneratieve geneeskunde. Ze zijn belangrijk voor herstel omdat stamcellen nieuwe cellen kunnen maken.
- Wat zijn slimme biomaterialen (en wat kun je ermee)? Slimme biomaterialen worden waarschijnlijk steeds belangrijker bij de ontwikkeling van nieuwe medische behandelingen en technologieën. Maar wat kun je ermee?
- Wat zijn Organen-op-Chips en wat kun je ermee? Wetenschappers bouwen voortvarend aan Organen-op-Chips (Organ-on-Chip modellen, afgekort OoC), maar wat zijn het eigenlijk en waar worden ze voor gebruikt?
- Wat is gentherapie? Sommige ziekten worden veroorzaakt door een foutje in iemands genen. Gentherapie kan zo'n fout in het DNA aanpassen. Maar wat is gentherapie en hoe werkt het?