Wat zijn organoïden?

Organoïden zijn een soort 'mini-organen'. Sommige organoïden worden al in de kliniek en voor het testen van medicijnen toegepast, terwijl voor andere soorten organoïden de toepassingen nog in de kinderschoenen staan. Ze kunnen uit zowel mensen als dieren gemaakt worden.

Om een organoïde te maken haalt een onderzoeker stamcellen uit een orgaan. Door die speciaal te behandelen ontstaat een klompje stamcellen en gespecialiseerde cellen van een bepaald orgaan. Het bijzondere is dat deze mini-orgaantjes deels lijken op het orgaan waar ze uit komen, en ook een aantal functies van dat orgaan hebben. Dat biedt heel veel mogelijkheden.

Afbeelding met overzicht van organen waarvan organoïden worden gemaakt
Organoïden kunnen van veel verschillende organen worden gemaakt. Gemaakt in BioRender door Vivian Lehmann met inspiratie van het artikel van J. Kim.

Lijkt de vorm van organoïden op die van organen?

Organoïden komen letterlijk in allerlei vormen en maten voor: Ze kunnen hol of juist gevuld zijn, glad of met uitstulpingen of haartjes, groot of klein. De grootte van een organoïde ligt tussen een derde van een zoutkorrel en een kopspeld. 

Een organoïde hoeft niet te lijken op het orgaan waaruit de cellen oorspronkelijk zijn gehaald, maar bij sommige is dat wel het geval. Zo lijken hersenorganoïden op bepaalde structuren van de hersenen. Ook de vorm van darmorganoïden lijkt op die van de darm: ze hebben net als een ‘echte’ darm instulpingen en uitstulpingen. Leverorganoïden lijken daarentegen weer niet op de vorm van de lever.

Organoïden
Gemaakt door Vivian Lehmann

Op de foto: Leverorganoïden zien er onder de microscoop uit als balletjes of zeepbelletjes (links), maar de rand bestaat uit cellen. Net als bij een voetbal waarbij stukken leer aan elkaar gehecht een bal vormen, vormen de cellen een hol balletje.  Je kunt cellen in de organoïden kleuren, waardoor je kan zien dat het een hol balletje is (rechts). 

Een organoïde is niet hetzelfde als een mini-orgaan

Een organoïde wordt vaak een mini-orgaan genoemd – en ook op deze site staat het hier en daar omdat het lekker klinkt en ook in de media als term gebruikt wordt. Maar het klopt niet helemaal. Een organoïde is namelijk niet het gehele orgaan in een mini-uitvoering, maar een zeer vereenvoudigde versie van het orgaan. Een organoïde kan daarom niet alle taken doen die het gehele orgaan uitvoert. Voorbeeld: een baarmoederslijmvliesorganoïde kan wel worden gebruikt om de aanmaak van slijm onder de invloed van verschillende hormonen te bekijken, maar er kan geen embryo in groeien.

Verder lezen over regeneratieve geneeskunde

Bronnen:

Geschreven door: