Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zijn speciale cellen die erg belangrijk zijn voor regeneratieve geneeskunde. Ze zijn belangrijk voor herstel omdat stamcellen nieuwe cellen kunnen maken. 

Eiwit-actie in de darm zichtbaar gemaakt.
Stamcellen van de darm. Bron: Hans Clevers.

Bouwstenen van ons lichaam

Cellen zijn de bouwstenen van ons lichaam. Er zijn heel veel verschillende soorten weefsels en organen die weer bestaan uit veel verschillende soorten celtypen zoals levercellen voor de lever en huidcellen voor de huid. Stamcellen zijn ook een soort cellen, maar wel hele bijzondere. Stamcellen kunnen zichzelf kopiëren (dat heet zelf-vernieuwing), maar ze kunnen zich ook ontwikkelen (dat heet differentiëren) tot meer gespecialiseerde celtypen. Stamcellen kunnen dus nieuwe cellen maken, en dat maakt stamcellen belangrijk voor regeneratie.

Stamcellen zijn ongelooflijk belangrijk: ze kunnen nieuwe cellen maken

Er zijn verschillende soorten stamcellen

De ene stamcel is de andere niet. Er zijn verschillende soorten:

  • Unipotente stamcellen. Deze stamcellen kunnen maar één soort cel maken. Een voorbeeld is een spermatogoniale stamcel in de zaadbal. Deze stamcel kan alleen sperma maken.
  • Bipotente stamcellen. Deze stamcellen kunnen maar twee typen cellen maken. Bijvoorbeeld leverstamcellen die alleen maar cellen voor vetopslaggal-transport of voor ontgifting kunnen maken.
  • Multipotente stamcellen. Deze stamcellen kunnen meer dan twee, maar niet alle soorten cellen maken. Deze cellen zijn meestal onderdeel van het weefsel waarvan de stamcel ook deel van uitmaakt. Een voorbeeld van multipotente stamcellen zijn bloedstamcellen. Deze kunnen alleen bloedcellen maken maar bijvoorbeeld geen huidcellen of darmcellen.
  • Pluripotente stamcellen. Deze stamcellen kunnen nog álle cellen van het lichaam maken. Een voorbeeld van een pluripotente stamcel is de embryonale stamcel.
Afbeelding: Niels Blees

Meer over Wat is Regeneratieve Geneeskunde:

Geschreven door: