Hoe werkt regeneratieve geneeskunde?
Ons lichaam is altijd bezig om zichzelf in stand te houden. Denk maar aan de huid die ongeveer elke twee tot drie weken vernieuwd wordt of aan het vervangen van de rode bloedcellen en afweercellen van het immuunsysteem. Stamcellen spelen hierin een heel belangrijke rol.
Bij regeneratieve geneeskunde gebruiken we natuurlijke processen om het lichaam te helpen herstellen na schade.
Herstellen met 'signaalstoffen'
Ons lichaam kan zichzelf goed herstellen. Denk aan botbreuken en wondjes. Ons eigen lichaam doet dit door op de juiste plek en op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid zogenaamde signaalstoffen af te geven. Een signaalstof is een soort instructie aan de cellen. Een signaalstof kan bijvoorbeeld een stamcel laten delen. Een andere signaalstof kan de nieuwe cel die ontstaan is na de deling laten specialiseren tot de cel die vervangen of aangevuld moet worden.
Voor regeneratieve geneeskunde is het heel belangrijk om deze processen te begrijpen. Als we deze processen begrijpen kunnen we ze nabootsen en ingrijpen als het eigen lichaam de herstelprocessen niet (meer) goed uit kan voeren.
Van bevruchte cel naar mens
We kunnen ook veel leren uit de ontwikkelingsbiologie. We starten met een bevruchte eicel en groeien door tot een mens die opgebouwd is uit miljarden cellen. Heel veel cellen hebben hun eigen specifieke taak in het lichaam. Sommige cellen vormen samen een orgaan. Wanneer we precies begrijpen hoe bepaalde cellen ontstaan dan kunnen we deze kennis gebruiken en het proces nabootsen in een patiënt waar deze bepaalde cellen niet meer goed werken en vervangen moeten worden.
Cellen ondersteunen met steunweefsel
Ons lichaam is naast cellen ook opgebouwd uit steunweefsel. Wanneer we de samenstelling van dit steunweefsel kennen, kan dit nagebootst worden. Het nagemaakte steunweeefsel of onderdelen van het steunweefsel kan dan aan een patiënt gegeven worden om een defect weefsel te helpen herstellen. Vaak worden in combinatie met steunweefsel ook cellen toegevoegd die in dit steunweefsel gaan groeien en nieuw steunweefsel gaan maken.
Van begrijpen naar toepassen
Door het onderzoeken van alle processen die belangrijk zijn bij onze ontwikkeling en bij het in stand houden van onze weefsels en het herstel van beschadigde weefsels willen we begrijpen hoe al deze processen werken. Wanneer we dit begrijpen kan deze kennis toegepast worden om het lichaam te helpen bij deze processen wanneer het lichaam ze zelf niet (meer) goed kan uitvoeren.
Meer lezen over Wat is Regeneratieve Geneeskunde:
- Wat zijn geïnduceerde pluripotente stamcellen? Onderzoekers hebben een manier gevonden om van volwassen menselijke cellen uit de huid stamcellen te maken: geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC).
- Wat is gentherapie? Sommige ziekten worden veroorzaakt door een foutje in iemands genen. Gentherapie kan zo'n fout in het DNA aanpassen. Maar wat is gentherapie en hoe werkt het?
- Wat zijn Organen-op-Chips en wat kun je ermee? Wetenschappers bouwen voortvarend aan Organen-op-Chips (Organ-on-Chip modellen, afgekort OoC), maar wat zijn het eigenlijk en waar worden ze voor gebruikt?
- Hoe werkt regeneratieve geneeskunde? Bij regeneratieve geneeskunde gebruiken we natuurlijke processen om het lichaam te helpen herstellen na schade.
- Waarom is regeneratieve geneeskunde belangrijk? Regeneratieve geneeskunde is belangrijk omdat het kan helpen met het herstellen van ons lichaam na schade door ziekte of letsel.
- Wat is bioprinten/biofabricatie? Biofabricatie houdt zich bezig met het (na)maken van biologische weefsels die zouden kunnen functioneren in het menselijk lichaam.
- Wat is het verschil tussen regeneratieve en 'gewone' geneeskunde? Regeneratieve geneeskunde helpt om het lichaam te herstellen en daarmee dus ook het onderliggende probleem op te lossen.
- Wat kun je met regeneratieve geneeskunde? Regeneratieve geneeskunde onderzoekt en gebruikt het zelf herstellend vermogen van het lichaam voor nieuwe therapieën.
- Wat zijn organoïden? Een organoïde is een soort mini-orgaan. Ze lijken (deels) op het orgaan waar ze uit gemaakt zijn. Dit biedt veel mogelijkheden voor onderzoek en behandeling.
- Wat zijn stamcellen? Stamcellen zijn speciale cellen die erg belangrijk zijn voor regeneratieve geneeskunde. Ze zijn belangrijk voor herstel omdat stamcellen nieuwe cellen kunnen maken.
- Wat zijn slimme biomaterialen (en wat kun je ermee)? Slimme biomaterialen worden waarschijnlijk steeds belangrijker bij de ontwikkeling van nieuwe medische behandelingen en technologieën. Maar wat kun je ermee?