dr. Pieter van Genuchten

profielfoto Pieter van Genuchten
In de faculteitszaal van het geografisch instituut in Transitorium 2 aan de Heidelberglaan ontvangt dr. Pieter van Genuchten van dr. Theo van Asch zijn doctoraal diploma.

Als kind was Pieter van Genuchten al gefascineerd door de natuur en de wereld om hem heen. Een opleiding Fysische Geografie bleek zijn perfecte match.

Het eerste wat de alumnus aan de Universiteit Utrecht leerde? “Dat als de ijskap van Antarctica smelt, het zeeniveau wereldwijd vierenvijftig meter stijgt. Met andere woorden; de theorie van de duurzaamheidskwesties waar we nu mee geconfronteerd worden.”

Voordat Van Genuchten bij de Universiteit Utrecht terechtkwam, wist hij niet welke studie hij moest kiezen. Zijn vader raadde hem aan om iets met scheikunde te doen, maar de faculteit Geowetenschappen bleek een betere plek. Van Genuchten bracht zijn studie met een grote glimlach door, met als hoogtepunt het veldwerk in Frankrijk. “Je staat letterlijk met je voeten in de modder grondmonsters te onderzoeken. Daarnaast sprak ik geen woord Frans, dus dat leerde ik ter plekke.”

Een van de vele veldwerkavonturen diende als inspiratie voor de diploma-uitreiking. “Op een van de avonden dacht ik de achterlichten van een Alfa Romeo te herkennen. Deze bleken echter van een Fiat 500 te zijn. Daarop vroeg ik: maken ze die Fiat 500 nu ook met Alfa Romeo-achterlichten? Die standvastigheid is wat volgens dr. Theo van Asch, mijn afstudeerbegeleider, mij typeerde.”

Rode draad carrière

De aandacht voor duurzaamheid en milieu die in zijn studie centraal stond, loopt ook als een rode draad door de carrière van Van Genuchten. Na zijn studie werkte hij onder andere bij milieuadviesbureau Geofox, het ministerie van Defensie en het voormalige stadsgewest Haaglanden. Momenteel is Van Genuchten senior projectleider Verduurzaming bedrijven en kantoren bij de gemeente Den Haag. Daarnaast is Van Genuchten voorzitter van de Hofvijverkring. Deze groep alumni van de Universiteit Utrecht uit de regio Den Haag levert financiële bijdragen aan toponderzoek. De Hofvijverkring is gelieerd aan het Utrechts Universiteitsfonds.

In zijn vrije tijd is Van Genuchten minder met de natuur, en meer met klussen bezig. “Mijn vriendin heeft de groene vingers.” Zo heeft hij zelf een gastenverblijf naast, en een souterrain onder zijn huis gebouwd. Verder is de Van Genuchten vader van drie dochters en sinds kort opa. Iets wat hem nóg meer motiveert om de wereld beter en gezonder te maken.