Alumnus Diederick van Dalen

MIJN ERVARING ALS ADVOCAAT

Diederick van Dalen over zijn loopbaan als advocaat

Studie: Nederlands recht (2005-2009)

Bedrijf: De Advocaten van Van Riet (2009-nu)

Functie: Advocaat

Nevenactiviteiten: Lid kerkenraad Jacobikerk, Reveil Business Club

Mijn naam is Diederick van Dalen. Ik ben ruim 7 jaar werkzaam als advocaat bij De Advocaten van Van Riet in Utrecht. Ik ben gespecialiseerd in het ondernemingsrecht en het faillissementsrecht. Ik adviseer cliënten en ik word daarnaast door de rechtbank regelmatig aangesteld tot curator in faillissementen.

Als advocaat ben je een duizendpoot. Onderhandelen, overtuigen, een goed betoog schrijven, je cliënt managen, een deal maken, het komt allemaal langs.

Diederick van Dalen

Al op de middelbare school riep ik dat ik advocaat wilde worden. Pleiten in de rechtszaal, discussiëren over wat rechtvaardig is en wat niet, het sprak mij enorm aan.

Voor mij was het dus alleen nog de vraag op welk rechtsgebied ik mij wilde specialiseren. De beantwoording daarvan kostte wel even tijd. Want de studie was soms wel heel theoretisch: het ging voor mij niet echt leven. Pas toen ik bij een aantal advocatenkantoren ging kijken, zag ik wat je met je studie in de praktijk kunt. Die droge teksten hadden direct invloed op het handelen van bedrijven en mensen. Dat was interessant!

Toen ik afstudeerde, was net de crisis uitgebroken. Tijdens de stage die ik op ons kantoor had gelopen, zag ik wat je met de Faillissementswet (die uit 1896 komt) in de praktijk allemaal kunt bereiken en welke consequenties die heeft voor werknemers, schuldeisers, bestuurders en aandeelhouders. Sindsdien heb ik mij gespecialiseerd in het ondernemingsrecht en het faillissementsrecht. Het enige nadeel: bijna alle zaken worden buiten de rechter om geregeld. Ik ben dus maar een paar keer per jaar te vinden in de rechtbank.

Maar daar staat veel tegenover. Als advocaat ben je een duizendpoot. Onderhandelen, overtuigen, een goed betoog schrijven, je cliënt managen, een deal maken, het komt allemaal langs. Bovendien staat het recht niet stil: je moet je kennis steeds up-to-date houden. Je kunt dus niet op de automatische piloot vliegen. Dat maakt dit vak uitdagend: iedere zaak is anders en elke dag is weer nieuw.

Daarnaast treed ik regelmatig op als curator in faillissementen. Dat betekent dat ik namens de gezamenlijke schuldeisers faillissementen afwikkel. Interessant en mooi werk. Je komt binnen bij een bedrijf dat je niet kent, terwijl het in grote moeilijkheden verkeert. Je moet dan kijken hoe je de bezittingen en activiteiten zo goed mogelijk kunt voortzetten en verkopen. Soms lukt het een doorstart te realiseren; soms kun je niet anders dan alles weg te veilen. Het betekent ook dat je mensen moet ontslaan. Dat roept natuurlijk emoties op bij de werknemers. Verder zie je dat er soms sprake is van een vorm van fraude of onbehoorlijk bestuur. Daar moet je tegen optreden. Het is enorm veelzijdig.

De advocatuur is een mooie leerschool. Je kennis en vaardigheden groeien met de dag. Ik kan het iedereen dan ook aanraden om advocaat te worden, al is het maar een paar jaar. Je krijgt een uitstekende opleiding en je ziet en leert heel veel.

Ik zei al dat iedere dag weer anders is. Ik kan me heel goed voorstellen dat ik over tien jaar dus nog steeds advocaat ben: uitdaging genoeg. Maar ook het leiden van een onderneming of de rechterlijke macht lijkt mij zeer interessant. Een ding is zeker: als advocaat kun je alle kanten op.